Monthly Archives: October 2015

Zijalo tedna 25. oktober 2015

Zijalo tedna

zijaloTorej, mariborski župan Andrej Fištravec je v okviru svoje predvolilne kampanje Mariborčanom obljubljal tudi pet tisoč novih delovnih mest. Obljuba dela dolgega, zato možakarju ni preostalo drugega kot da na občini zaposli še enega župana, ki mu bo skušal pomagati uresničiti ta zahtevni cilj. Za direktorja občinske uprave je namreč imenoval Darka Frasa, trenutno še poklicnega župana občine Sveta Trojica. Takoj po prevzemu funkcije direktorja mariborske občinske uprave bo le še nepoklicni župan trojiške občine. Če bosta gospoda nadaljevala po sistemu daj dam, bi utegnil Fras imenovati Fištravca za nepoklicnega direktorja občinske uprave občine Sveta Trojica. Konec koncev je Fištravec na mariborski občini menda opravljal tudi naloge direktorja občinske uprave. Zanimivo je, da so na mariborski občini kot vodjo urada za finance kanili zaposliti še enega Fištravca in sicer Zvonka Fištravca. Na koncu so ugotovili, da imajo enega Fištravca več kot dovolj. Oziroma več kot preveč. Denarja pa premalo.. Kakorkoli že, zaposlitev si je po daljšem času uspel poiskati tudi bivši mariborski župan, Franc Kangler. In sicer v medijski hiši. Dasiravno ima o medijih oziroma novinarjih vse prej kot dobro mnenje. V ptujski medijski družbi Radio Tednik Ptuj bo zadolžen za prireditve in evropska sredstva. Občasno bi naj urejal še kmetijske nasvete in policijsko kroniko. Deloma bi naj pokrival tudi kadrovsko problematiko. Mislim, kadrovska stanovanja. Ko smo že pri medijih, je vsekakor potrebno omeniti še propadajoči, se pravi, propadli medijski projekt Delo Revije, rumenokljunega žurnalista Bojana Požarja in igralniškega podjetnika Joca Pečečnika. Možakarja sta ustanovila skupno družbo, ki bi pod svoje peruti vzela revije oziroma blagovne znamke Jana, Lady itd. Naposled sta si gospoda pošteno skočila v lase in se nič kaj gentlemansko razšla. Projekt bi utegnila nadaljevati na sodišču. Očitno je bilo pri vsem skupaj veliko dima. Pa nobenega ognja. Mislim, požara. Zdi se , da precej bolje kaže medijskemu projektu Janeza Janše, ki je skupaj s političnimi in siceršnjimi somišljeniki ustanovil novičarska radio in televizijo. Praktično čez noč so menda zbrali sto tisočakov začetnega kapitala. Dvaindvajset tisočakov je vložila Klavdija Snežič, soproga Roka Snežiča, ki je bil na Dobu cimer Janeza Janše. Še en dokaz več, da prijatelja spoznaš v nesreči. Na voljo so baje tudi delnice. Po sto evrov komad. Strokovnjaki za medijski trg sicer malce zmigujejo z rameni in glavo. Češ, da gre za strankarski oziroma politični projekt. In ob tem opozarjajo na časopis Slovenec, pa na Republiko. Ampak, v tretje gre rado, pravi pregovor…

Čodra

Karikatura tedna 25. oktober 2015

karikatura_18-10-15

Uščip 1. oktober 2015

karikatura_1-10-15

 

 

 

UŠČIPOV MINI INTERVJU

Uščip: Halo, gospod Zahovič…
Zahovič: Na aparatu. Kaj bi radi ?
Uščip: Nekaj vprašanj bi vam postavili. Za spletni Uščipov portal.
Zahovič: Vi novinari mi grete še dosti bolj na jetra kot Katanec.
Uščip: Takšen je pač naš poklic.
Zahovič: Dobro, naj vam bo. Kaj vas zanima ?
Uščip: Najprej vaše počutje. Kako ste kaj ?
Zahovič :Vijoličasto.
Uščip: No, to se baje takoj opazi.
Zahovič: Po čem ?
Uščip: Po nosu.
Zahovič: Nabijem vas na k…. novinarski !

zaho

 

 

 

 

 

 

 

 

Uščip: No, govori se, da ste tudi v Zavrču vse živo nabijali na to zadevo.
Zahovič: To so navadne laži završkih ciganov.
Uščip: Se pravi, da ste jih res zmerjali s cigani.
Zahovič: Samo sn reko, da v izjavi za javnost lažejo ko cigani.
Uščip: Menda ste v VIP šotoru grdo psovali in zmerjali po dolgem in povprek.
Zahovič: No, vidite, da lažejo ko cigani . In keri laže , ovi tudi krade.
Uščip: A so vam tudi kaj ukradli ?
Zahovič: Tri pike so nam vzeli.
Uščip: Ampak, saj so zmagali na terenu.
Zahovič: Ja, samo vse tri gole smo mi dali.
Uščip: Žal dva v lastno mrežo.
Zahovič: Tudi to bo še treba preverit.
Uščip: Zakaj ?
Zahovič: Čisto možno je, da so med tekmo gole zamenjali. Vsega so sposobni.
Uščip: No,gospod Zahovič, precej se govori, da bi naj imeli težave.
Zahovič: Mislite, s klubom ?
Uščip: Ne,ne. Z alkoholom.
Zahovič : P…. vam m……Nabijem vas na k…. ciganski. Zahovič je car !

 

 

 

AFNARIZMI

 

ONI OD NAS NIČESAR NE PRIČAKUJEJO. JEMLJEJO SI KAR SAMI.
***
MI SMO SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. NIHČE NAM NE BO VSILJEVAL DEMOKRACIJE.
***
MAŠČEVAL SEM SE SVOJI NEZVESTI ŽENI. TUDI JAZ SEM SI NAŠEL LJUBIMCA.
***
ZGODOVINA SE DEFINITIVNO PONAVLJA. TUDI VČERAJ SEM BIL LAČEN.
***
TROJANSKI KONJI SE JEZDIJO OD ZNOTRAJ.
***
ALI BOMO PROPADLI ALI PA NAS NE BO.

 

 

strip_1-10-15

 

 

 

 

Zijalo tedna

zijalozijaloTorej, bivši državni poslanec in bivši župan Destrnika, Franc Pukšič, je končal v klavnici. Na delovnem mestu vodje mariborske klavnice namreč. Da ne bo kakšnega nesporazuma . Kot diplomirani elektroinženir se je menda nadejal, da bo zasedel mesto vodje proizvodnje Fištravčevih, mislim, kitajskih baterij v Mariboru. No, za Fištravca se že lep čas ve, da ima polna usta praznih obljub. Sicer pa je treba povedati, da je Franc iz Destrnika lep čas neuspešno iskal zaposlitev. Kar je še en dokaz več, da se bivših politikov povsod otepajo kot hudič križa. Lahko bi se reklo, da so težko zaposljivi. Sploh po mandatu ali dveh. Če seveda izvzamemo državni parlament. Ampak tam je seveda zgolj devetdeset jasli. Oziroma korit. Kakor se pač vzame. Zlobneži bi najbrž pripomnili, da se bo Franc, kot bivši parlamentarec, v klavnici, mislim, med telički, počutil zelo domače. Precej po domače se je menda vrsto let poslovalo tudi v kobilarni Lipica. Težavam ni videti konca. Je pač tako, če nad konji bdijo osli. Precej oslovsko se obnašajo tudi v rektoratu mariborske univerze. Dekan ekonomsko poslovne fakultete, Klavdij Logožar, še vedno ni odstopil. Oziroma ga rektor Igor Tičar še vedno ni razrešil. Mislim, zgrabil za oslovska ušesa. Neuradno se govori, da bi naj dekan prevzel katedro za marketing na omenjeni fakulteti. Prodaja mu gre vsekakor odlično od rok. Nekoliko slabše pa gre zadnje čase od rok kontroverznemu poslovnežu Igorju Juriju Pogačarju, ki je v času notranje ministrice Kresalove ministrstvu za notranje zadeve za mastne denarce oddajal poslovno stavbo v Ljubljani. Sklenjena najemna pogodba je Pogačarju zagotovila zvrhan kupček denarja, bivšemu notranjemu ministru Gorenaku pa rano na želodcu. Pogačar je njega dni veljal za enega premožnejših Slovencev. Nedolgo tega je namreč gospod končal v osebnem stečaju. Še prej pa po znani formuli večino premoženja spravil na varno. Na varno je svojo funkcijo oziroma položaj spravila tudi notranja ministrica Vesna Gjerkeš Žnidar. Opozicija jo je namreč neuspešno interpelirala. Zanimivo je, da je od vseh notranjih ministrov, ki jih je doletela interpelacija, odletel samo Mirko Bandelj. Kar je po svoje malce čudno, saj je veljal za odličnega šahista. Kakopak je treba povedati, da so ga odrezali njegovi. In v takem slučaju tudi šah ne pomaga. Matiral ga je namreč Drnovšek.

Čodra

Zijalo tedna 1. oktober 2015

Zijalo tedna

zijaloTorej, bivši državni poslanec in bivši župan Destrnika, Franc Pukšič, je končal v klavnici. Na delovnem mestu vodje mariborske klavnice namreč. Da ne bo kakšnega nesporazuma . Kot diplomirani elektroinženir se je menda nadejal, da bo zasedel mesto vodje proizvodnje Fištravčevih, mislim, kitajskih baterij v Mariboru. No, za Fištravca se že lep čas ve, da ima polna usta praznih obljub. Sicer pa je treba povedati, da je Franc iz Destrnika lep čas neuspešno iskal zaposlitev. Kar je še en dokaz več, da se bivših politikov povsod otepajo kot hudič križa. Lahko bi se reklo, da so težko zaposljivi. Sploh po mandatu ali dveh. Če seveda izvzamemo državni parlament. Ampak tam je seveda zgolj devetdeset jasli. Oziroma korit. Kakor se pač vzame. Zlobneži bi najbrž pripomnili, da se bo Franc, kot bivši parlamentarec, v klavnici, mislim, med telički, počutil zelo domače. Precej po domače se je menda vrsto let poslovalo tudi v kobilarni Lipica. Težavam ni videti konca. Je pač tako, če nad konji bdijo osli. Precej oslovsko se obnašajo tudi v rektoratu mariborske univerze. Dekan ekonomsko poslovne fakultete, Klavdij Logožar, še vedno ni odstopil. Oziroma ga rektor Igor Tičar še vedno ni razrešil. Mislim, zgrabil za oslovska ušesa. Neuradno se govori, da bi naj dekan prevzel katedro za marketing na omenjeni fakulteti. Prodaja mu gre vsekakor odlično od rok. Nekoliko slabše pa gre zadnje čase od rok kontroverznemu poslovnežu Igorju Juriju Pogačarju, ki je v času notranje ministrice Kresalove ministrstvu za notranje zadeve za mastne denarce oddajal poslovno stavbo v Ljubljani. Sklenjena najemna pogodba je Pogačarju zagotovila zvrhan kupček denarja, bivšemu notranjemu ministru Gorenaku pa rano na želodcu. Pogačar je njega dni veljal za enega premožnejših Slovencev. Nedolgo tega je namreč gospod končal v osebnem stečaju. Še prej pa po znani formuli večino premoženja spravil na varno. Na varno je svojo funkcijo oziroma položaj spravila tudi notranja ministrica Vesna Gjerkeš Žnidar. Opozicija jo je namreč neuspešno interpelirala. Zanimivo je, da je od vseh notranjih ministrov, ki jih je doletela interpelacija, odletel samo Mirko Bandelj. Kar je po svoje malce čudno, saj je veljal za odličnega šahista. Kakopak je treba povedati, da so ga odrezali njegovi. In v takem slučaju tudi šah ne pomaga. Matiral ga je namreč Drnovšek.

Čodra

Karikatura tedna 1. oktober 2015

karikatura_1-10-15

Uščip 23. avgust 2015

karikatura_23-8-15

 

 

 

EKO SONETA

I.

O, blažen bodi čas takratnih dni

in blažen mesec, leto, blažen kraj,

ko vsak pobral za sabo bo smeti

in ne kot svinje, ki uidejo iz staj.

 

In blažen prvi sladko sveži vdih,

ki pljuča onesnažena mi bo zbistril,

in blažen gaj, stezice, ki po njih

ne bom se po konzervah kotalil.

 

In blažene poti, klopi, nasadi

in kup kotičkov drugih brez števila,

kjer mirno bo in snažno vse.

 

In blažene vse te pomladi,

ko v hostah več ne bo polivinila

in se z nesnago pamet spre.

 

II.

 

Zgubljeno sam in ves pogreznjen v blato

korakam prek umazanih ravnin,

pazljivo zroč, da kje morda se ne pojavi avto

in z njim smrdljiv izpušni plin.

 

Saj to edino je kar še uspem; bežati

pred gnusno malomarnostjo ljudi,

saj mogli že iz videza razbrati

bi vse kar v pljuča moja se vali.

 

Tako se zdi mi, da pobegnil bi nekam,

kjer zrak je čist in vedno blažen

in blažen jaz ostal bi z njim.

 

Vendar tak čistih krajev ne poznam,

kjer zrak ne bil bi onesnažen

in onesnažen jaz ne bil bi z njim.

 

 

UŠČIPOV MINI INTERVJU

Uščip: Halo, gospod Erjavec…
Erjavec: Ja, prosim ?
Uščip: Kako ste kaj, gospod minister ?
Erjavec: Ne bom odgovoril !
Uščip: Zakaj pa ne ?
Erjavec : Moje počutje ni javna zadeva.
Uščip: Aha. A ste mogoče na dopustu ?
Erjavec: Že četrtič ga prekinjam.
Uščip: Zaradi česa ?
Erjavec: Zaradi Cerarja.
Uščip:Ja,ja. Veliko se vam je nakopičilo v zadnjem času…
Erjavec: Kaj se mi je nakopičilo ?
Uščip: Ja, arbitraža, pa prisluhi, pa afere na ambasadah,pa…
Erjavec: Dajte no, lepo vas prosim. Kaj pa imam jaz s temi zadevami ?
Uščip: Kolikor vemo, ste minister za zunanje zadeve,ne….
Erjavec: Ja, in ?
Uščip: Recimo, predsednik države, Borut Pahor, iz teh razlogov noče podpisati imenovanja novih veleposlanikov…
Erjavec: Hja, veste, Pahor pogosto obiskuje fitnes center.
Uščip: In kaj ima to skupnega z imenovanji veleposlanikov ?
Erjavec: Možakar pač malo razkazuje nabildane mišice.
Uščip: Aha. Kaj pa predsednik vlade Cerar ?
Erjavec: Kaj je z njim ?
Uščip: Vas še podpira ?
Erjavec: Napačno vprašanje.
Uščip: A res ?! In kakšno je potem pravo ?
Erjavec: Če še jaz podpiram njega !

kahl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

strip_21-8-15

 

 

Zijalo tedna

Torej, predsednik države, Borut Pahor , ima novo igračko. Tokrat to sicer ni kosilnica , samokolnica, zabojnik za smeti ali kaj temu podobnega ampak semafor. Možakar na njem noče prižgati zelene luči za imenovanje novih veleposlanikov. Zaradi tega diplomatsko protokolarnega zapleta je moral letos že četrtič zapovrstjo svoj zasluženi dopust prekiniti zunanji minister, Karl Erjavec. Samo po sebi oziroma po Erjavcu se postavlja vprašanje ali bo moral poleg dopusta prekiniti tudi svoj ministrski položaj. Zdi se, da mu ta trenutek pošteno gori pod nogami. Čeprav je po drugi strani res, da ima aktualni zunanji minister pravzaprav devet življenj. Mislim, devet ministrskih položajev. Bodi tako ali drugače, Desusova kvota ob zunanjem ministrstvu vključuje še ministrstvo za okolje in prostor, kulturno ministrstvo ter ministrstvo oziroma ministra za Slovence po svetu. Na okolju se je že smukal. Se pravi, da v principu ostaneta tako še kulturno ministrstvo in Slovenci po svetu. Slednje nima neke posebne teže, zato bi se kot eventuelno zatočišče kultura ponuja kar sama po sebi. Vrnitev na obrambno ministrstvo pa seveda niti pod razno ne pride v poštev. Konec koncev seje izkazalo , da so mine, mislim, arbitražne, zanj velika neznanka. Eno takšnih so mu nastavili tudi Hrvati. Bojda z ameriško pomočjo. Dasiravno to kaj dosti ne spremeni stvari. Se je pa kar precej spremenilo na Korejskem polotoku, potem ko so Severno Korejo obiskali člani glasbene skupine Laibach. In tam imeli koncert. S svojim glasbenim nastopom niso niti dobro končali, ko so se severni in južni Korejci pričeli obstreljevati z raketami. Najprej se je zdelo, da so rakete del glasbenega nastopa skupine Laibach. No, izkazalo se je, da je zadeva veliko bolj resna. Dokaj resno je tudi v tovarni nogavic Polzela. Nogavičarji se nikakor ne uspejo izviti iz objema rdečih številk. Po nogavicah je žal vedno manj povpraševanja. To je po svoje tudi razumljivo, saj ljudje v štunfe nimajo več kaj dajati. Bomo pa zato davkoplačevalci očitno morali dajati za pokritje enormno prekoračenih investicijskih stroškov TEŠ 6. Kot kaže gre za pošteno zavožen projekt. Na računskem sodišču pravijo, da vedo, kdo so krivci. Upati je, da bo ugotovilo še kakšno drugo sodišče. Če seveda zadevi prej ne bo potekel rok trajanja. Mislim, da bo zastarala. Podobno kot tista z dekanom mariborske ekonomsko poslovne fakultete, ko je možakar mastno vnovčil diplomsko nalogo svoje študentke. Sedaj mu niti na kraj pameti ne pade, da bi odstopil z mesta dekana. Navzlic pozivom samega rektorja in akademske srenje. No, ja, en noj več ali manj. Saj smo tako ali tako iz dneva v dan bolj eksotični…

Čodra