Monthly Archives: June 2015

Karikatura tedna 9. junij 2015

karikatura_9-6-15

Zijalo tedna 9. junij 2015

Zijalo tedna

 

zijaloTorej, šef upokojencev in minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec, zadnje čase funkcionira pod velikim pritiskom centrifugalnih sil. Razlog za to je centrifuga oziroma pralni stroj na hodniku pred njegovim stanovanjem, ki menda otežuje dostop v stanovanje bivši slovenski alpski smučarki Špeli Pretnar, ki stanuje v isti zgradbi. Pralni stroj, mislim, zadeva, je trenutno na sodišču. Karl je menda energično zatrdil, da se bo raje prej odpovedal funkciji zunanjega ministra kot pa da umakne pralni stroj s hodnika. Konec koncev to ne bi bilo zanj nič posebnega. Svoj čas je namreč eno od svojih ministrskih funkcij zapustil zaradi navadne kante za smeti. Bodi tako ali drugače, pralni stroj vendarle kotira nekoliko višje. Seveda pa tudi  Špela ni od muh. Zanesljivo še kje hrani kakšno smučarsko palico.

Erjavec,Pretnar

Zelo visoko pa trenutno kotira Združena levica, ki ji predseduje nadebudni Luka Mesec. Na lestvici (ne)priljubljenosti političnih strank si namreč trenutno deli prvo mesto z Janševo Slovensko demokratsko stranko. Cerarjevi so padli na tretje mesto. Lahko bi se reklo, s konja na psa. Praktično na psu sta ta trenutek tudi oba slovenska dnevnika, Delo in Večer. Prodana sta bila za desetino oziroma petnajstino nekdanje vrednosti. Čeprav je res, da papir nikoli ni imel kakšne posebne vrednosti. Mislim, na Dinosu oziroma Surovini. Se pa zadnje čase veliko govori o tem, da utegnemo v bližnji prihodnosti dobiti novo medijsko hišo, domnevno desne politične provenience. Vsaj tako je bilo razumeti predsednika SDS, Janeza Janšo. Možakar je očitno ugotovil,  da je politična pot navzgor oziroma navzdol tlakovana z mediji. V kratkem bodo menda na voljo tudi delnice po okvirni ceni sto evrov za komad. Očitno nas čaka vroča medijska jesen. Za vročino bi utegnil dodatno poskrbeti požar. Mislim, Bojan Požar. Kjer je Požar, je običajno tudi Janša. In obratno. Nekoliko manj vroč pa je zadnje dni predsednik države, Borut Pahor. Nedolgo tega se je celo opravičil za svoje zadnje , nekoliko neslane javne komentarje. Povrhu vsega je še obljubil, da se bo skušal poboljšati in zresniti. Dasiravno se zdi, da ga nihče ne jemlje ravno posebej resno. Vse prej kot resno pa se odvija prodaja našega največjega telekomunikacijskega operaterja, Telekoma. Vse skupaj je pošteno tragikomično. Imamo enega samega kupca in kopico prodajalcev. Seja vlade o prodaji telekoma je bila na gospodov dan. Kako simbolično. Očitno nam lahko samo še bog pomaga. Amen.

 

Čodra

 

 

 

 

Uščip 5. maj 2015

karikatura_5-5-15

 

 

ŠE POMNITE…

 

DOBILO JE LJUDSTVO DRŽAVO

IN ZRAVEN OBVEZNI PRIBOR,

OD GRBA, ZASTAVE IN HIMNE,

PA VLADO, MINISTRE IN ZBOR.

 

POSTALE SO SANJE RESNIČNOST,

GOVOREC ZANOSNO JE VPIL,

NAPOSLED SMO SVOJI NA SVOJEM,

DOVOLJ NAS JE JUG IZSUŠIL.

 

POSLUŠAL JE FRANC TE BESEDE

IN VSEMU NAIVNO VERJEL,

ČEZ ČAS PA KOT FURMAN ZAPITI

PREKLINJATI SOČNO ZAČEL.

 

FABRIKA SE NAJ OLASTNINI,

ZASLIŠI SE Z VRHA UKAZ,

VSE MORA IMETI LASTNIKA,

KRIČALI SO ŠEFI NA GLAS.

 

ČEZ NOČ SO NASTALI PROBLEMI,

NAENKRAT NI KLAPALO NIČ,

KOT DA BI SE NOTER V FABRIKO

NASTANIL SAM ČRNI HUDIČ.

 

POTARNAL JE PRVI DIREKTOR,

DA GROZNO UPADA PROMET,

PRODATI NE DA SE NIČESAR,

IN FRANC JE OSTAL BREZ BESED.

 

KAK MESEC KASNEJE POSLALI

FABRIKO SO URNO V STEČAJ,

IN DELAVCEM VRATA ODPRLI

NA ZAVODU KAR NA STEŽAJ.

 

 

IN REVEŽ ZDAJ LE ŠE POPIVA,

IN ZRAVEN PREKLINJA NA GLAS,

FABRIKA NJEGOVA SPET DELA,

BAJE SE JI REČE BY PAS.

 

PRODAJA PONOVNO NARAŠČA,

DOBIL JE NAŠ FRANČEK NAMIG,

DIREKTOR PA NIČ VEČ NE TARNA,

SAJ ZDAJ JE ZASEBNI LASTNIK.

 

 

 

PRVOMAJSKI SONET

 

NABAŠE GAŠPER V AVTO VSO DRUŽINO,

ZAPELJE JO NA PRAZNIČNI IZLET,

ZA PRVI MAJ POSLUŠATI ŽIVINO,

KI JIM POVEDALA BO PAR BESED.

 

NA ODER BRŽ GOVOREC PRIKORAKA,

POSTAVI STRUMNO SE PRED MIKROFON,

O DELAVSKIH PRAVICAH KOKODAKA,

VSE BOLJ STOPNUJE SINDIKALNI TON.

 

DO ŠANKA GAŠPER Z MUKO SE PREBIJE,

NATAKARICA DA MU TOPLI PIR,

NA DUŠEK GA MOŽAKAR V SEBE ZLIJE..

 

GOVOREC VZTRAJA, TULI KO HUDIR,

MEDTEM ZA ODROM GAŠPER MIRNO ŠČIJE,

LE KOMU MAR JE DELAVSKIH MANIR ?

 

 

 

AFNARIZMI

 

LOPOVE JE VSE BOLJ SRAM. POLITIKI JIH DAJO V MALI KOŠ.

***

NE PLJUVAJTE PO TLEH. TUDI TAM SO LJUDJE.

***

UMRL JE PO POMOTI. ZADELA GA JE MOŽGANSKA KAP.

***

NAJVEČJI DEMOKRATI SO V TAJNI POLICIJI. VSAKOMUR PRISLUHNEJO.

***

VČERAJ SO NAM PRALI MOŽGANE, DANES PEREJO DENAR, JUTRI SI BODO OPRALI ROKE.

***

LJUDJE, UTAPLJA SE POLITIK. TAKOJ MU VRZITE MIKROFON.

 

 

 

uscip_4-5-15

 

 

 

Zijalo tedna

RAZTRGANCI

zijaloTorej predsednik države, Borut Pahor ,se je definitivno odločil, da se v Moskvi ne bo udeležil velike parade ob 70-letnici zmage nad fašizmom, na katero ga je povabil ruski predsednik Vladimir Putin. Ni sicer povsem jasno, koga je v zvezi s tem povprašal za mnenje. Ali ameriškega predsednika Baracka Obamo, ali nemško kanclerko Angelo Merkel, ali pa nemara predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. Bodi tako ali drugače, v Moskvi nas bo na Rdečem trgu tako zastopal kar zunanji minister Karl Erjavec. Ni pa povsem jasno kdo ga pošilja v Moskvo. Ali predsednik države ali predsednik vlade, Miro Cerar. Za zunanjega ministra je to menda popolnoma postranskega pomena. Ključno zanj je edino to, da se bodo pokojnine uskladile z gospodarsko rastjo. Mislim, naše pokojnine, ne ruske. Kot že rečeno, ni znano, ali se predsednik Pahor posvetuje z Janšo. Je pa v zadnjih dneh prišlo na dan, da se je z njim,mislim, z Janšo, redno posvetoval bivši predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor, Matjaž Kovačič. Kot kaže njuna elektronska korespondenca iz tistega časa, sta bila redno na liniji. Bankirju tega niti ne gre posebej zameriti, saj je s politiki pač treba biti na liniji. Takšni ali drugačni. O bančnih poslih, v katerih je (ne)znano kam izpuhtelo skoraj trideset milijončkov, pa bankir Kovačič ne ve ničesar oziroma se ničesar ne spomni. Vse skupaj je menda konstrukt. Ob tem se človek vpraša kaj je gospod Kovačič sploh počel na banki. Ali je bil njen prvi bankir ali zgolj prvi portir. Je pa zanimivo, da so v tistem času na hitro zamenjali tudi predsednika nadzornega sveta banke, saj bi z dvigovanjem bančnih preprog lahko dvignil obilo prahu. In ta, mislim, prah, gre najpogosteje v nos.

V

 

Pa tudi sicer prah ne vpliva dobro na klimo. Slednjo je imel v mariborskih koncih menda na skrbi Janšev osebni pribočnik Borut Petek. Kakorkoli že, za Petkove je tako ali tako že lep čas znano, da se na klimo odlično spoznajo. Konec koncev jo tudi montirajo. Veliko prahu pa je bojda dvignila tudi ugotovitev, da slovenska vojska uporablja raztrgane uniforme in preluknjano obutev. Vojaške škornje si menda ovijajo celo s folijo in lepilnimi trakovi. Očitno smo dobili novodobne raztrgance. Vojaška oblačila že po dveh ali treh pranjih povsem obledijo in se cefrajo. Nadvse zanimivo bi bilo izvedeti kdo jih je dobavil. In po kakšni ceni. In da slučajno najvišjega stroška niso predstavljale provizije. Ne bi bilo prvič…

 

Čodra