Monthly Archives: May 2015

Zijalo tedna 5. maj 2015

Zijalo tedna

RAZTRGANCI

zijaloTorej predsednik države, Borut Pahor ,se je definitivno odločil, da se v Moskvi ne bo udeležil  velike parade ob 70-letnici zmage nad fašizmom, na katero ga je povabil ruski predsednik Vladimir Putin. Ni sicer povsem jasno, koga je v zvezi s tem povprašal za mnenje. Ali ameriškega predsednika Baracka Obamo, ali nemško kanclerko Angelo Merkel, ali pa nemara predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. Bodi tako ali drugače, v Moskvi nas bo na Rdečem trgu tako zastopal kar zunanji minister Karl Erjavec. Ni pa povsem jasno kdo ga pošilja v Moskvo. Ali predsednik države ali predsednik vlade, Miro Cerar. Za zunanjega ministra je to menda popolnoma postranskega pomena. Ključno zanj je edino to, da se bodo pokojnine uskladile z gospodarsko rastjo. Mislim, naše pokojnine, ne ruske. Kot že rečeno, ni znano, ali se predsednik Pahor posvetuje z Janšo. Je pa v zadnjih dneh prišlo na dan, da se je z njim,mislim, z Janšo, redno posvetoval bivši predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor, Matjaž Kovačič. Kot kaže njuna elektronska korespondenca iz tistega časa, sta bila redno na liniji. Bankirju tega niti ne gre posebej zameriti, saj je s politiki pač treba biti na liniji. Takšni ali drugačni. O bančnih poslih, v katerih je (ne)znano kam izpuhtelo skoraj trideset milijončkov, pa bankir Kovačič ne ve ničesar oziroma se ničesar ne spomni. Vse skupaj je menda konstrukt. Ob tem se človek vpraša kaj je gospod Kovačič sploh počel na banki. Ali je bil njen prvi bankir ali zgolj  prvi portir. Je pa zanimivo, da so v tistem času na hitro zamenjali tudi predsednika nadzornega sveta banke, saj bi z dvigovanjem bančnih preprog  lahko dvignil obilo prahu. In ta, mislim, prah, gre najpogosteje v nos.

V

 

Pa tudi sicer prah ne vpliva dobro na klimo. Slednjo je imel v mariborskih koncih menda na skrbi Janšev osebni pribočnik Borut Petek. Kakorkoli že, za Petkove je tako ali tako že lep čas znano, da se na klimo odlično spoznajo. Konec koncev jo tudi montirajo. Veliko prahu pa je bojda dvignila tudi ugotovitev, da slovenska vojska uporablja raztrgane uniforme in preluknjano obutev. Vojaške škornje si menda ovijajo celo s folijo in lepilnimi trakovi. Očitno smo dobili novodobne raztrgance. Vojaška oblačila že po dveh ali treh pranjih povsem obledijo in se cefrajo. Nadvse zanimivo bi bilo izvedeti kdo jih je dobavil. In po kakšni ceni. In da slučajno najvišjega stroška niso predstavljale provizije. Ne bi bilo prvič…

 

Čodra

 

Karikatura tedna 5. maj 2015

karikatura_5-5-15

Uščip 19. april 2015

karikatura_19-4-15

 

ŠE POMNITE…

 

DOBILO JE LJUDSTVO DRŽAVO

IN ZRAVEN OBVEZNI PRIBOR,

OD GRBA, ZASTAVE IN HIMNE,

PA VLADO, MINISTRE IN ZBOR.

 

POSTALE SO SANJE RESNIČNOST,

GOVOREC ZANOSNO JE VPIL,

NAPOSLED SMO SVOJI NA SVOJEM,

DOVOLJ NAS JE JUG IZSUŠIL.

 

POSLUŠAL JE FRANC TE BESEDE

IN VSEMU NAIVNO VERJEL,

ČEZ ČAS PA KOT FURMAN ZAPITI

PREKLINJATI SOČNO ZAČEL.

 

FABRIKA SE NAJ OLASTNINI,

ZASLIŠI SE Z VRHA UKAZ,

VSE MORA IMETI LASTNIKA,

KRIČALI SO ŠEFI NA GLAS.

 

ČEZ NOČ SO NASTALI PROBLEMI,

NAENKRAT NI KLAPALO NIČ,

KOT DA BI SE NOTER V FABRIKO

NASTANIL SAM ČRNI HUDIČ.

 

POTARNAL JE PRVI DIREKTOR,

DA GROZNO UPADA PROMET,

PRODATI NE DA SE NIČESAR,

IN FRANC JE OSTAL BREZ BESED.

 

KAK MESEC KASNEJE POSLALI

FABRIKO SO URNO V STEČAJ,

IN DELAVCEM VRATA ODPRLI

NA ZAVODU KAR NA STEŽAJ.

 

 

IN REVEŽ ZDAJ LE ŠE POPIVA,

IN ZRAVEN PREKLINJA NA GLAS,

FABRIKA NJEGOVA SPET DELA,

BAJE SE JI REČE BY PAS.

 

PRODAJA PONOVNO NARAŠČA,

DOBIL JE NAŠ FRANČEK NAMIG,

DIREKTOR PA NIČ VEČ NE TARNA,

SAJ ZDAJ JE ZASEBNI LASTNIK.

 

 

 

PRVOMAJSKI SONET

 

NABAŠE GAŠPER V AVTO VSO DRUŽINO,

ZAPELJE JO NA PRAZNIČNI IZLET,

ZA PRVI MAJ POSLUŠATI ŽIVINO,

KI JIM POVEDALA BO PAR BESED.

 

NA ODER BRŽ GOVOREC PRIKORAKA,

POSTAVI STRUMNO SE PRED MIKROFON,

O DELAVSKIH PRAVICAH KOKODAKA,

VSE BOLJ STOPNUJE SINDIKALNI TON.

 

DO ŠANKA GAŠPER Z MUKO SE PREBIJE,

NATAKARICA DA MU TOPLI PIR,

NA DUŠEK GA MOŽAKAR V SEBE ZLIJE..

 

GOVOREC VZTRAJA, TULI KO HUDIR,

MEDTEM ZA ODROM GAŠPER MIRNO ŠČIJE,

LE KOMU MAR JE DELAVSKIH MANIR ?

 

 

 

AFNARIZMI

 

POROČAJTE LEPE ŽENSKE. LE V TEM PRIMERU SE JIH BOSTE REŠILI.

***

NJEGOV POLITIČNI GOVOR JE BIL FANTASTIČEN. POZABIL GA JE DOMA.

***

NIKOLI NI ŽIVEL NA TUJ RAČUN. TUDI ZA KARIERO JE UPORABLJAL LASTNE KOMOLCE.

***

NAŠA DRŽAVA ŠE NAJBOLJ SPOMINJA NA ŠAHOVSKI PRIROČNIK. SAMI PROBLEMI.

***

PREDSEDNIK JE ČLOVEK NA SVOJEM MESTU. PREMAKNITE NAROD.

***

POLITIKI SE NIKOLI NE ROKUJEJO. ONI SI LE MERIJO PULZ.

 

 

strip_19-4-15

 

 

 

Zijalo tedna

KRTI

zijaloTorej, bivši predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor , Aleš Hauc ,se menda vrača nazaj na Pošto Slovenije. Če zanemarimo pregovor, da se zločinec pogosto vrne na kraj zločina, so eden ključnih razlogov, da prihaja nazaj v svojo prejšnjo firmo, težave, ki jih imajo vročitelji z dostavo pisemskih pošiljk bivšemu predsedniku vlade in šefu Slovenske demokratske stranke, Janezu Janši. Nekdanji bankir bo skušal na noge postaviti posebno dostavno službo, ki bo učinkovito opravljala dostavo pisemskih pošiljk na vse naslove. Po potrebi tudi Luciferju v pekel. Sicer pa je bivši premier zadnje čase vidno nejevoljen in togoten. Sploh sedaj, ko bi moral pojasniti razkorak med svojimi ustvarjenimi prihodki in porabo. Govori se , da nastaja nepojasnjena razlika v višini pol milijona evrov. V korist porabe, kakopak. Možakar je vse skupaj že označil kot inkvizicijski lov na čarovnice. Oziroma na čarovnike. Če smo iskreni, res nekoliko spominja na Gargamela. Še posebej takrat, ko ga razkurijo.

cerar-jansa_bobo_26_11_14

Nadvse simpatično pa sta pred dnevi delovala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in naš predsednik Borut Pahor, ko sta se srečala v idilični Logarski dolini. Njuno idilično sliko je sicer nekoliko pokvarilo vreme, deloma pa tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer. Nekako ni sodil v kader. Ne po državniških ampak po fotogeničnih merilih. Bodi tako ali drugače, bojda so se pogovarjali tudi o Vladimirju Putinu. Mislim, o veliki vojaški paradi, ki jo bodo v Moskvi organizirali v spomin na zmago nad fašizmom. Medtem, ko sta hrvaška predsednica in avstrijski predsednik energično zavrnila možnost, da se udeležita parade, pa je bil predsednik Pahor tokrat nekoliko previdnejši. Češ, da bo še razmislil. Še vedno pa razmišlja tudi aktualni premier Miro Cerar. Še vedno je brez obrambnega in šolskega ministra. Predolgo vsekakor ne kaže odlašati z imenovanjem ,saj bi se lahko pokazalo, da jih pravzaprav sploh ne potrebujemo. Je bilo pa zadnjič opaziti bivšega obrambnega ministra kako v trgovini z vrtnimi pripomočki kupuje motiko. Govori se, da so se mu na vrtu pojavili krti. Z njimi možakar zadnje čase resnično nima sreče. Slednjo, mislim, srečo, bo potreboval tudi šef zdravstvene blagajne Samo Fakin. Ostal je namreč brez parlamentarne podpore pri ponovni kandidaturi za direktorja zavoda za zdravstveno zavarovanje. Nekako se bo že znašel. Fakinom gre to običajno zelo dobro od rok.

Čodra