Monthly Archives: April 2015

Zijalo tedna 19. april 2015

Zijalo tedna

KRTI

 zijaloTorej, bivši predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor , Aleš Hauc ,se menda vrača nazaj na Pošto Slovenije. Če zanemarimo pregovor, da se zločinec pogosto vrne na kraj zločina, so eden ključnih razlogov, da prihaja nazaj v svojo prejšnjo firmo, težave, ki jih imajo vročitelji z dostavo pisemskih pošiljk bivšemu predsedniku vlade in šefu Slovenske demokratske stranke, Janezu Janši. Nekdanji bankir bo skušal na noge postaviti posebno dostavno službo, ki bo učinkovito opravljala dostavo pisemskih pošiljk na vse naslove. Po potrebi tudi Luciferju v pekel. Sicer pa je bivši premier zadnje čase vidno nejevoljen in togoten. Sploh sedaj, ko bi moral pojasniti razkorak med svojimi ustvarjenimi prihodki in porabo. Govori se , da nastaja nepojasnjena razlika v višini pol milijona evrov. V korist porabe, kakopak. Možakar je vse skupaj že označil kot inkvizicijski lov na čarovnice. Oziroma na  čarovnike. Če smo iskreni, res nekoliko spominja na Gargamela. Še posebej takrat, ko ga razkurijo.

cerar-jansa_bobo_26_11_14

Nadvse simpatično pa sta pred dnevi delovala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in naš predsednik Borut Pahor, ko sta se srečala v idilični Logarski dolini. Njuno idilično sliko je sicer nekoliko pokvarilo vreme, deloma pa tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer. Nekako ni sodil v kader. Ne po državniških ampak po fotogeničnih merilih. Bodi tako ali drugače, bojda so se pogovarjali tudi o Vladimirju Putinu. Mislim, o veliki vojaški paradi, ki jo bodo v Moskvi organizirali v spomin na zmago nad fašizmom. Medtem, ko sta hrvaška predsednica in avstrijski predsednik energično zavrnila možnost, da se udeležita parade, pa je bil predsednik Pahor tokrat nekoliko previdnejši. Češ, da bo še razmislil. Še vedno pa razmišlja tudi aktualni premier Miro Cerar. Še vedno je brez obrambnega in šolskega ministra. Predolgo vsekakor ne kaže odlašati z imenovanjem ,saj bi se lahko pokazalo, da jih pravzaprav sploh ne potrebujemo. Je bilo pa zadnjič opaziti bivšega obrambnega ministra kako v trgovini z vrtnimi pripomočki kupuje motiko. Govori se, da so se mu na vrtu pojavili krti. Z njimi možakar zadnje čase resnično nima sreče. Slednjo, mislim, srečo, bo potreboval tudi šef zdravstvene blagajne Samo Fakin. Ostal je namreč brez parlamentarne podpore pri ponovni kandidaturi za direktorja zavoda za zdravstveno zavarovanje. Nekako se bo že  znašel. Fakinom gre to običajno zelo dobro od rok.

Čodra

Karikatura tedna 19. april 2015

karikatura_19-4-15

Uščip 22. marec 2015

karikatura_22-3-15

 

 

I.

PREVIDNO, PROSIM, dvignite me s tal,
saj konec koncev nisem vreča peska.
Kako sem sploh na prašnih tleh končal,
kot kost, ki jedec loči jo od zrezka.

Zapiteži v točajko nemo zro,
požirek ali dva bi še na kredo.
V zakotju nagovarja tip gospo,
pod strop je pajek namestil zasedo.

In jaz kot malopridni vaški tat
izmaknil muzam rad bi pest navdiha
in z njim pobrisal jo na nos na vrat

tja ven v razlito noč po nekaj stiha,
a me premami blagodejni nič,
pa si prikličem urno še polič.

II.

POGOSTO JO VIDEVAM sredi fresk,
menjaje se prihaja in izginja,
na stropu zažari takrat oplesk,
ki na smaragde biserne spominja.

Ostaja le trenutek ali dva,
premalo, da razvezal bi ji ruto,
da bisere naštel bi v dlan z neba,
in jih polegel na laneno kuto.

Ledu nasujem brž na vroči stih,
prijatelj dragi,glej, se že ohlaja,
čez čas pristavi svoje še prepih
in misel mi k točajki spet uhaja.

Če sem iskren, od blagoglasnih rim
ostal je le še sivo belkast dim.

 

 

AFNARIZMI

 

O NJEM VSE NAJLEPŠE. TAKO SE NIKOLI NE BO PREPOZNAL.

***

EDINO PRI SEKSUALNI REVOLUCIJI ŽRTVE NE PADAJO ZASTONJ.

***

DOBRI LJUDJE SO TISTI, KI NAM NISO DOPUSTILI, DA BI JIH DO KONCA SPOZNALI.

***

KADARKOLI ODPREM OKNO V SVET, PRIČNE SOSED STEPATI TEPIHE.

***

PREDRZEN JE, KDOR SE RODI.

***

NOREC JE ČLOVEK, KI SI JE VZEL PET MINUT ZA PREMISLEK

 

 

 

strip_18-3-15

 

 

Zijalo tedna

LIPA ZELENELA JE…

zijaloTorej, predsednik vlade Miro Cerar je oni dan svojo ministrsko četico odpeljal na Brdo pri Kranju. Ministrice in ministri so namreč sadili lipe. Manjkala je odstopljena ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar. No, ona bi najbrž manjkala tudi v primeru, če bi še bila na položaju ministrice za šolstvo. Za sajenje namreč ni bilo predvideno izplačilo honorarjev. Sicer pa je lipo prvi posadil premier. Člani vlade so lipe sadili v okviru akcije slovenskih čebelarjev »Človek posadi, čebela opraši«. Lipa menda velja za zelo medovito drevo. Takoj za predsednikom vlade je lopato v roke vzela ena najbolj delovnih ministric. Mislim, ministrica za delo, Anja Kopač Mrak. Naslednji je bil na vrsti njen strankarski kolega, kmetijski minister Dejan Židan. Ko je končal , je lopato zasadil zelo globoko v zemljo. In ob tem poudaril, da je s kmetov. Minister za finance Dušan Mramor se je pošteno mučil, da bi jo izvlekel. Sam sebi v brk je menda dejal, da bo prej potegnil državo iz finančne luknje kot pa to lopato iz zemlje. Na pomoč mu je urno priskočila ministrica za okolje, Irena Majcen. Gospa je zadnje čase veliko na terenu. Natančno ve, kako se obnaša zemlja. Tudi ona je orodje predala svojemu strankarskemu kolegu in predsedniku stranke Karlu Erjavcu. Zunanji minister je lopato zasadil tako energično, da je skoraj zlomil ročaj. V opravičilo je povedal, da vsako jutro naredi sto sklec. To mu je menda ostalo še iz časov, ko je bil minister za obrambo. Potem je prišla vrsta na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Možakar je dokazal, da nima nič skupnega s svojim priimkom. Deloval je zelo spočito. Kar precej težav pa je imel pravosodni minister Goran Klemenčič. Namesto lipe je hotel posaditi lopato. Ko ga je premier nekoliko začudeno pogledal, je bivši predsednik protikorupcijske komisije potožil, da ima težave z zbranostjo, ker Janez Janša zahteva njegovo glavo. Predsednik vlade se je ob tem globoko zamislil in se vprašal kaj si bo Janša pravzaprav začel z dvema plešama. S posebnim zanimanjem pa je ministrska posadka med saditvijo lipe opazovala kulturno ministrico Julijana Bizjak Mlakar. Svoje delo je opravila brezhibno dasiravno lipa ne sodi med kulture. Ministru za javno upravo, Borisu Koprivnikarju se je zdela izkopana luknja občutno premajhna. Ko jo je hotel povečati, se je gospodarski minister Počivalšek obregnil, da luknje ne gre kar tako povečevati, ker to ni javni sektor. Lopato sta na koncu v roke prijela še obrambni minister Janko Veber in ministrica za notranje zadeve Vesna Gyorkos Žnidar. Minister Veber je bil z lopato sila pazljiv. Verjetno v strahu, da ne bi presekal kakšnega kabla od Telekoma. Ja, previdnost je mati modrosti. Notranja ministrica je lopato zasadila precej samozavestno. V stilu, kaj nam pa morejo. To so konec koncev pokazali tudi zadnji dogodki, ko je policija brez pomisleka vstopila v parlamentarne in vladne prostore.

 

Čodra