Monthly Archives: November 2013

Uščip, 21.11.2013

kar_21_11

AFNARIZMI

 TUDI V VETER NI DOBRO GOVORITI. ČE NE VEMO KAM PIHA.
***
KOMEDIJA JE, KO ILUZIONIST ZABAVA NAROD. TRAGEDIJA PA, KO GA VODI.
***
NAJVEČJE BOGASTVO JE V GLAVI. ŽAL JO VELIKOKRAT NOSIJO REVEŽI.
***
PRVI POGOJ ZA PRANJE MOŽGANOV JE POLNJENJE UŠES.
***
TISK JE DOBRO DRESIRAN PAPIRNATI TIGER.
***
GARANTIRAM TOČNOST PREPISA. TODA VPRAŠLJIV JE ORIGINAL.
 

ABSOLUTNI PREOBRAT

Na Slovenskem se zadnje čase dogajajo sami preobrati. Zadnjega, absolutnega, je objavila v parlamentu sama predsednica vlade Alenčica, ki je takoj povzela mnenje, stališče, ali kako se že reče sporočilom evropske komisije. Smo med petimi najboljšimi in nam delajo družbo eminentne evropske države, ki imajo svoje proračune v skladu, soglasju in navodilih vodstva dobršnega dela modrega kontinenta. A, glej ga vraga, slovenska parlamentarna opozicija se ob njenih pojasnilih le nasmiha in kliče trojko, pa ne tisto flaško , ki so jo nekoč polnili z vodko v rajnki Jugoslaviji. Čeprav Alenčica prepričuje, da se zdaj lahko zadolžujemo najbolj poceni, v njenem pojasnjevanju ni vse čisto gladko, saj tudi pravi, da bo naše zadolževanje teklo tako dolgo, dokler za sanacijo ne bo dovolj denarja iz davčnih prilivov. Menda ima v mislih seveda slovenske. Torej bomo še kar dolgo časa v riti, kajti vsi smo proti vsakršnemu povečevanju davkov, prispevkov in drugih oblik državnega nasilja.

Vmes gotovo pride še kakšna stara ugrabitev, saj se še spominjamo, da je turški sultan ugrabil Alenčico za svojo novo ženo, ki jo je potem rešil kralj Matjaž. S pomočjo konjčika Svita jo je uspel odjahati prek velikanske reke, ki se je odprla, kakor Mohamedu morje. Zgodovina je sicer malce drugačna in pravi, da je bil kralj Matjaž pravzaprav ogrski kralj Matija Korvin, ki naju bi vladal tudi Karantaniji. Kako je zaspal v votlini pod Peco, še danes ni povsem jasno, ve pa se, da se bo prebudil, ko mu bo brada sedemkrat zrasla okoli vratu in se posušila lipa. Takrat bo s svojo vojsko zatrl in premagal vse sovražnike. Ni čisto jasno, kako je končal Svit, ve pa se, da je njegovo podjetje prišlo na kant v Rogaški Slatini, kjer ni mogel konkurirati Pegazu. Ta je s kopitanjem odprl izvir vsemogočne vode, ki še dandanašnji teče iz globin in omogoča, da slovenski, avstrijski in britanski začasni najemniki Alenčici pomagajo polniti blagajno z davčnimi prilivi. So sicer bolj skromni, a ne pozabiti, da je Gora naposled le prišla k preroku. Lepo je verjeti, navsezadnje pa s pripovedkami razveseljujemo tudi vnuke. Zapuščamo jim vse, tudi dolgove, ki so jih naredili novodobni janičarji.

BUH

strip_21_11

ČRNI BRATI

Advokati, črni brati,
strah in mora vseh sodišč.
Brezosebni bankomati,
vse za moč, denar in blišč.
 
Vile, jahte pa naložbe,
in pri roki advokat,
da sesuje vse obtožbe,
in sodnike pelje scat.
 
Kriminalci, barabini,
vsa tranzicijska svojat.
Vaša vest pa pravo hlini
in prešteva rezultat.
 
Dokumentov celi kupi
polnijo sodniški spis.
Stranke do kosti se lupi,
da dobijo plavi fris.
 
Kup denarja ste nabrali,
saj nedolžnost ni zastonj.
Ampak tudi vi ,fiškali,
sedete na vražji tron. 

 

NAROD SLAVNI

Mi smo narod davnih prednikov Slovanov,
danes pa plenilcev iz različnih klanov.
Strankarskih oprod in pridaničev,
istorodnih raznobarvnih tičev.
 
Sanje tisočletne so se otelile,
narod z lumpi in bleferji obdarile.
Ljudstvu prepustili ste državo,
ki ves čas jo molzete kot kravo.
 
Boj smrdljivi bije spet se za deželo,
brez načel udari ga takoj na čelo.
Brez izjeme vsi ste čisto isti,
zviti, podli lovci na koristi.
 
So mar naši predniki tako grešili,
da v pokoro mi sedaj smo vas dobili ?
Vi ste božja kazen in nesreča,
ki zvalila se nam je na pleča.
 

usc3

Zijalo tedna

Torej, po slovenskih cestah se podi najmanj osem tisoč voznikov, ki so vozniški izpit dobili pod mizo. In pa seveda vse tiste voznice, ki so ga dobile na mizi. Miza je očitno vsestransko uporaben rekvizit. Sploh, če ima predale. Tja lahko, med drugim, spravite tudi podkupnino. Za mizo bosta v kratkem sedla tudi predsednica vlade, Alenka Bratušek in minister za gospodarstvo, Stanko Stepišnik. Menda bi se naj na štiri oči pogovorila o razpisih, na katerih pridno sodeluje tudi podjetje katerega lastnik oziroma solastnik je gospodarski minister. Možakar v tem ne vidi nič spornega. Bi mu kazalo verjeti. Konec koncev ima vsak svetnik roke k sebi obrnjene. Bodi tako ali drugače, premierka se je pohvalila, da nam gre zelo dobro. Čeprav ni povsem jasno v katero smer. Ali navzgor ali navzdol. Skratka, dobili smo proračun. In davke. Kot kaže, jo bodo dobili tudi mariborski Romi. Mislim gostilno. Kafenava Romani, po njihovo. Čeprav je bilo oni dan v Mariboru sila vroče. Na prizorišču, se pravi, na lokaciji gostilne so se namreč zbrali tako zagovorniki kot nasprotniki tega multinacionalnega gostinskega projekta. Na srečo so se obdelovali zgolj verbalno. Fizično obdelovanje verjetno še pride na vrsto. Pregovor pravi, da nikoli ni prepozno. Sicer pa so se prebivalci četrtne skupnosti Magdalena obregnili tudi ob gostinsko ponudbo omenjene oštarije. Češ, da se bo verjetno v glavnem pekel kostanj. Vsekakor zelo vroč. Sploh za mariborskega župana Andreja Fištravca. Možakar si je menda čez noč premislil. In podpisal soglasje za Kafenava Romani. Baje se pri županu zadnje čase veliko stvari zgodi čez noč. Sploh kar se tiče kadrovske politike. Danes si, jutri te več ni. Mislim, v občinski upravi. To se pri njegovem predhodniku, Francu Kanglerju ni dogajalo. Oziroma se je dogajalo nekoliko drugače. Recimo, danes si na občini Duplek, jutri že na občini Maribor. Kangler  je baje trenutno na kmetiji. Kot edini zaposleni. Se pravi, s statusom samozaposlenega. Zadnje čase mu gre vse narobe. Da se le ne bo prevrnil. Mislim, s traktorjem.

Čodra

Zijalo tedna, 28.11.2013

usc3Zijalo tedna

Torej, odstopil je minister za zdravstvo, Tomaž Gantar. Odstopil je v trenutku. Odstopil je tako rekoč čez noč. Lahko bi se reklo, infarktni odstop. Infarkt je zaradi tega skorajda zadel njegovega strankarskega šefa, Karla Erjavca. Možakarju se menda niti sanjalo ni, kaj namerava minister iz njegove strankarske kvote. No, ja, Erjavcu se še kaj drugega ne sanja. Bodi tako ali drugače, Karl je prepričan, da bi moral v vladi sedeti tudi predsednik Socialnih demokratov, Igor Lukšič. Slednji se ministrskega položaja krčevito otepa. Želi biti neke vrste sončni oziroma senčni kralj. Se pravi, minister v senci. Resnici na ljubo, zdi se, da bi moral v vladi sedeti  še marsikdo drug. Namesto teh, ki v njej trenutno sedijo. Skratka predsednica vlade je ostala brez dveh ministrov. Gospodarski se je vrnil v parlament. Minister za zdravje pa je na trgu. Slišati je, da je naslednji na vrsti minister za infrastrukturo in prostor, Samo Omerzel. Njega bi naj odnesla vozniška dovoljenja. Vozniški izpit so položili praktično vsi. Edini, ki bo padel, bo pa minister. Kaj hočemo, temu se menda reče objektivna odgovornost. Zanimivo bi bilo izvedeti tudi to, kdo je odgovoren za nastale razmere v Kinološki zvezi Slovenije. Nekateri funkcionarji so si tam tako kot pes in mačka. Bolje rečeno, kot pes in pes. Pošteno se grizejo. Kot da bi imeli steklino. Na predsednika zveze, Blaža Kavčiča leti kopica očitkov. Gospod je bivši predsednik Državnega sveta. Na tej funkcijo je pustil zelo otipljive rezultate. V prvi vrsti velja to za luksuzno službeno vozilo znamke Audi. Le kaj neki si bo omislil na kinološki zvezi. Nemara polarno pasjo vprego. Glede na to, da je zima pred vrati. Pri temperaturah se že pozna. To pa niti najmanj ne moti zapornika Stephena Casiraghija, ki na obravnave na sodišče iz zaporniške celice prihaja v Adamovem kostimu. Ogrnjen zgolj z rjuho. To je ,konec koncev, eden redkih zapornikov, ki mu niti najmanj ni do tega, da bi na sodišču svoje premoženje skrival. No, sodnica si kljub temu zatiska oči.

Čodra

Proračunsko usklajevanje

kar_21_11

Zijalo tedna – 21.11.2013

 

usc3Zijalo tedna

 

Torej, po slovenskih cestah se podi najmanj osem tisoč voznikov, ki so vozniški izpit dobili pod mizo. In pa seveda vse tiste voznice, ki so ga dobile na mizi. Miza je očitno vsestransko uporaben rekvizit. Sploh, če ima predale. Tja lahko, med drugim, spravite tudi podkupnino. Za mizo bosta v kratkem sedla tudi predsednica vlade, Alenka Bratušek in minister za gospodarstvo, Stanko Stepišnik. Menda bi se naj na štiri oči pogovorila o razpisih, na katerih pridno sodeluje tudi podjetje katerega lastnik oziroma solastnik je gospodarski minister. Možakar v tem ne vidi nič spornega. Bi mu kazalo verjeti. Konec koncev ima vsak svetnik roke k sebi obrnjene. Bodi tako ali drugače, premierka se je pohvalila, da nam gre zelo dobro. Čeprav ni povsem jasno v katero smer. Ali navzgor ali navzdol. Skratka, dobili smo proračun. In davke. Kot kaže, jo bodo dobili tudi mariborski Romi. Mislim gostilno. Kafenava Romani, po njihovo. Čeprav je bilo oni dan v Mariboru sila vroče. Na prizorišču, se pravi, na lokaciji gostilne so se namreč zbrali tako zagovorniki kot nasprotniki tega multinacionalnega gostinskega projekta. Na srečo so se obdelovali zgolj verbalno. Fizično obdelovanje verjetno še pride na vrsto. Pregovor pravi, da nikoli ni prepozno. Sicer pa so se prebivalci četrtne skupnosti Magdalena obregnili tudi ob gostinsko ponudbo omenjene oštarije. Češ, da se bo verjetno v glavnem pekel kostanj. Vsekakor zelo vroč. Sploh za mariborskega župana Andreja Fištravca. Možakar si je menda čez noč premislil. In podpisal soglasje za Kafenava Romani. Baje se pri županu zadnje čase veliko stvari zgodi čez noč. Sploh kar se tiče kadrovske politike. Danes si, jutri te več ni. Mislim, v občinski upravi. To se pri njegovem predhodniku, Francu Kanglerju ni dogajalo. Oziroma se je dogajalo nekoliko drugače. Recimo, danes si na občini Duplek, jutri že na občini Maribor. Kangler  je baje trenutno na kmetiji. Kot edini zaposleni. Se pravi, s statusom samozaposlenega. Zadnje čase mu gre vse narobe. Da se le ne bo prevrnil. Mislim, s traktorjem.

 

Čodra

 

Uščip, 13.11.2013

kar_13_11

LOPOVŠČINE ZNANE, LOPOVI NE

Policijski, kriminalistični, prometni in njim podobni strokovnjaki so ugotovili, da se po naših cestah vozijo šoferji, pravzaprav surogati, ki so si to pravico enostavno kupili. Zaenkrat se jih je nabralo za okoli 150, pri tem pa nihče v prvem trenutku ne pove katera imena in priimki stojijo za njimi. Tako pač je vselej na Slovenskem, ko se barabe ščitijo. Vse zagotovo v interesu preiskave. Kaj pa, če so umotvori kaj zapisali kar na pamet, ker se jim zdi, da bodo s tem reševali vse druge slovenske tegobe, ki polnijo časopisne stolpce in druge medije? Ljudstvo je seveda treba nahraniti, da ne bo razglabljalo o vsakodnevnih težavah, da ne bo razmišljalo, kako plačevati položnice in njim podobne zahteve vsemogočne države. Za vraga, nekako tako je bilo pri obelodanjanju kupljenih in ponarejenih spričeval, diplom, magisterijev  in doktoratov. Koliko vseh teh surogatov, ki nas obkrožajo, pa poležuje na zaporskih madracih? Menda se jih da šteti na prste ene roke.

Oblastniki, lepo vas prosim, da če že ljudstvu ponujate kost za glodanje, naj bo na njej vsaj mali košček mesa. Lopovščin imamo dovolj, lopove, ki bi morali poležavati za onimi rešetkami, pa bodo tako in tako ubranili fiškali. Ko smo bili otroci, smo se šli ono: « En kovač konja kuje, kol‘ko žebljev potrebuje, pa povej število tudi ti…«  Kdo lovi se ve, samo, da ne bo obveljala spet ona otroška: » Palček, skalček na pisani gobi sedi in sprašuje deklico, kakšne barve imaš na sebi tudi ti?«

BUH

AFNARIZMI

POVSOD OKROG MENE JE ZID. ŠE DOBRO, DA IMAM GLAVO
***
DAJTE NAM VAŠE PREDLOGE. Z VESELJEM JIH BOMO ZAVRGLI.
***
NEKATERI POLITIČNI KAMELEONI SI BARVAJO CELO LASE.
***
NE MOREMO JIH OBSODITI ZA POBOJE. ŽIVE SO NAS POKOPALI.
***
ŠE VEDNO IMATE MOŽNOST DA USPETE. PREIDITE OD DEJANJ K BESEDAM.
***
V DRŽAVI JE POGOSTO TAKO KOT V DŽUNGLI.  NA NAJVIŠJIH VEJAH SO NAJVEČJE OPICE.

DAJMO PO KRŠČANSKO NAREDITI EMENTALER IN ŠAMPANJEC

Na Slovenskem krščanstvo že dolgo buri duhove, zdaj pa so v osrednji stranki te veje spoznali, da se morajo vrniti h koreninam. Spet bodo poudarili krščansko ime in mu dodali še demokratičnost. Tako je nekdaj že bilo, pa so jih drugi pokrščanjenci spreobračali. Pri vsem teh kolobocijah so inovativneži pozabili, da so bili nekdaj najboljši, ko so propagirali krščanski socializem. O tem sta znala kaj povedati celo glavna  ideologa predprejšnjega stoletja Karl Marks in Friedrich Engels.  Pa novodobnim krščanskim demokratom sploh ne bi bilo treba seči tako daleč nazaj v zgodovino, pa še na tuje ne. Kar na domačih tleh bi zlahka našli svetle vzore. Nekako je še razumljivo, da malo ignorirajo Primoža Trubarja, nobene potrebe pa ni, da bi pozabili še na druge. Eden takih bi že bil škof Anton Martin Slomšek, ki se je slovenskemu ljudstvu še posebej priljubil. Janeza Evangelista Kreka se včasih tudi še spominjajo, skorajda na pamet pa vsem tem krščanskim socialistom, demokratom in, kdo ve, kako se še imenujejo razne struje, ne pade, da imajo v svojih vrstah ugledneže, nadvse pomembne za slovenski narod. Sedanjiki pač mislijo, da se je zgodovina začela z njimi. Pa poglejmo. Krščanski socializem sta neumorno in pošteno uveljavljala duhovnika Jože Lampret in Franc Šmon. Bila sta narodna buditelja, partizana, predvsem pa poštenjaka, ki se ju je njuno cerkveno občestvo odreklo, ker sta verjela, da bo oblast po 2. svetovni vojni zares ljudska. Ta jima je sicer podelila številna odlikovanja, ki sta si jih resnično tudi zaslužila, a njuni stanovski vrhovni šefi jima praktično nikoli niso odpustili sodelovanja s socialisti in komunisti. So jima pa dali odpustke, ki so podobni tistim pildekom, proti katerim je nastopil že  Primož Trubar. Navsezadnje pa bodo morali novodobni krščanarji prebrati in v življenje spraviti marsikateri nauk, ki ga je zapisal škof Vekoslav Grmič, eden najbolj vidnih intelektualcev na Slovenskem. Krščanski, kakor koli se že bodo imenovali, naj se bojijo tistih, ki hočejo nastopati v njihovem imenu in jim dokazovati, da je vsaka slovenska oblast bolj papeška od Frančiška. Navsezadnje so  tudi švicarski ementaler in šampanjec izumili krščanski predniki.  Upajmo, da naši ne bodo iznašli novih lukenj in da zamaški ne bodo preveč leteli naokoli.

BUH

STRIP_12_11

ČRNI BRATI

Advokati, črni brati,
strah in mora vseh sodišč.
Brezosebni bankomati,
vse za moč, denar in blišč.
 
Vile, jahte pa naložbe,
in pri roki advokat,
da sesuje vse obtožbe,
in sodnike pelje scat.
 
Kriminalci, barabini,
vsa tranzicijska svojat.
Vaša vest pa pravo hlini
in prešteva rezultat.
 
Dokumentov celi kupi
polnijo sodniški spis.
Stranke do kosti se lupi,
da dobijo plavi fris.
 
Kup denarja ste nabrali,
saj nedolžnost ni zastonj.
Ampak tudi vi ,fiškali,
sedete na vražji tron. 

 

NAROD SLAVNI

Mi smo narod davnih prednikov Slovanov,
danes pa plenilcev iz različnih klanov.
Strankarskih oprod in pridaničev,
istorodnih raznobarvnih tičev.
 
Sanje tisočletne so se otelile,
narod z lumpi in bleferji obdarile.
Ljudstvu prepustili ste državo,
ki ves čas jo molzete kot kravo.
 
Boj smrdljivi bije spet se za deželo,
brez načel udari ga takoj na čelo.
Brez izjeme vsi ste čisto isti,
zviti, podli lovci na koristi.
 
So mar naši predniki tako grešili,
da v pokoro mi sedaj smo vas dobili ?
Vi ste božja kazen in nesreča,
ki zvalila se nam je na pleča.
 

usc3

Zijalo tedna

Torej, v Mariboru se je na Trg Leona Štuklja pred dnevi nagnetlo več kot dvanajst tisoč ljudi. Tokrat se na srečo niso spotikali in padali zaradi policijskih gumijevk ampak zavoljo maliganov. Zbrali so se namreč zaradi martinovanja. Prišel je tudi mariborski župan Andrej FištravecVesne Vuk Godina ni bilo opaziti. Ali pa se je zakamuflirala. Govori se, da je ponovno v ilegali. Med množico je bilo tudi nekaj ciganov. S trobentami in kontrabasom. Tudi ti so bili tam ilegalno. Se pravi, brez soglasja četrtne skupnosti. Sicer pa se je Maribor znašel v središču zanimanja nekaterih tujih medijev. Ker Romom ni dovoljeno odpreti restavracije. Tako je po Dravi, mislim, po vodi bojda odplavalo pet delovnih mest. Kaj hočemo, vedno več jih je brez zaposlitve, medtem ko nekateri opravljajo istočasno kar tri funkcije. Kot na primer, svetovalec na generalni policijski upravi, dr. Darko Anželj. Možakar preprosto zmore. Menda je že v otroškem vrtcu lahko istočasno jedel, spal in sral. Še vedno velja, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. Sicer pa se je minule dni precej govorilo o lestvici najbogatejših Slovencev. Ki pa se uvrstitve na seznam najbogatejših državljanov bojijo kot hudič križa. Takšne lestvice bi naj bile pravi magnet. Za dacarje namreč. Ki zadnje čase pridno lovijo muhe. Medtem pa sloni mirno galopirajo mimo. Eden od takšnih slonov je baje tudi razgradnja tovarne sladkorja v Ormožu. Posamezniki bi se naj tam menda pošteno posladkali. Da le ne staknejo sladkorne. Nič kaj sladkega videza pa ni oni dan na sodišču kazala bivša notranja ministrica Katarina Kresal. Ravno nasprotno. Bila je na robu solza. Skoraj bi zajokala skupaj. Mislim s svojim partnerjem, Mirom Senico. Seveda se je izrekla za nedolžno. Sicer pa je takšna praktično že od takrat, ko je vstopila v politiko. Kaj hitro je namreč dobila vzdevek NLP. Saj veste, nedolžna, lepa in pametna. Ta vzdevek ji je prilepil bivši LDS-ov poslanec Rudi Moge. In se menda kasneje pošteno ugriznil. Mislim, v jezik.

Čodra

 

Virant – Anželj

kar_13_11

Uščip – 6.11.2013

kar_06_11

UTOPLJENCI

Slovenci očitno do morja in drugih voda nimamo ravno pravšnjega odnosa. Poslušam, kako vaterpolska reprezentanca zavoljo borih 15 tisočakov v evrih ni mogla odpotovati na še kar pomembne kvalifikacije, ki se bodo dogajale na Otoku, britanskem seveda. Prekljajo se, kdo je kriv, kdo je zapravljal denar, predvsem pa, kdo je tisti, ki mladim športnikom ne da priložnosti. V tej deželi toliko denarja stane malo boljši banket, ki ga izpeljuje oblast in njeni podprepniki.

Bojim se, da je veliko več stal nedavni obisk onega kneza iz Monaca, ki je bil po vrhu še tako neuraden in turističen.. Mogoče ga je, ob domačih medijih, omenila še kakšna tuja nepomembna agencija. Imamo Olimpijski komite, pa še vse druge športne organizacije, ki noč in dan bedijo nad športno usodo tega naroda. A od vaterpolistov so vsi dvignili roke. Navsezadnje, pa kaj, če nekaj tistih pobčev ne bo po bazenu preganjalo žoge. Pomembno je, da imamo doma grozno velika tekmovanja, športnikov, onih tekmovalnih, pa na ducate preveč. Kriza je in pika. A, za koga? Pri nas ni malo takih, ki vidijo le tri, morda štiri panoge, grozno pomembne za slovenstvo in uveljavljanje po svetu.

Toda, glej ga hudiča, proslavljajo nas neki judoisti, pa njihovi borilni sotrpini, one plavalke in plavalci, jadralci, čolnarji in oni, ki s smučmi padajo daleč dol v brezna, ali brzijo po strminah. Če komu ne uspe, jih obesimo na klin, jih damo v drugo ligo, kateri se ves naš vrh tako strahovito upira. Če bi vsaj kdo od vseh teh posrancev kaj veljal, bi vaterpolistom šenkal petnajst tisočakov in ob koncu rekel, da je imel vsaj dober namen. Tako pa so te mlade pobe utopili. Navsezadnje, kaj drugega pa počno z nami? Pri nas doma za bogatune pravimo, da naj kar imajo , nazadnje tako vsi z zadnjo lopato dobimo po riti.

BUH

AFNARIZMI

POVSOD OKROG MENE JE ZID. ŠE DOBRO, DA IMAM GLAVO
***
DAJTE NAM VAŠE PREDLOGE. Z VESELJEM JIH BOMO ZAVRGLI.
***
NEKATERI POLITIČNI KAMELEONI SI BARVAJO CELO LASE.
***
NE MOREMO JIH OBSODITI ZA POBOJE. ŽIVE SO NAS POKOPALI.
***
ŠE VEDNO IMATE MOŽNOST DA USPETE. PREIDITE OD DEJANJ K BESEDAM.
***
V DRŽAVI JE POGOSTO TAKO KOT V DŽUNGLI.  NA NAJVIŠJIH VEJAH SO NAJVEČJE OPICE.

2013075_p1

samoUŠČIPOV MINI INTERVJU  

Uščip: Halo, gospod Omerzel. Gospod Samo Omerzel…
Omerzel: Na aparatu. Želite ?
Uščip:  Kako ste kaj, gospod minister ?
Omerzel: Delovno, delovno.
Uščip: Ja,ja,veliko delate ministri zadnje čase.
Omerzel: Jasno. Voz je treba potegniti iz blata.
Uščip: Ampak zdi se, da sploh ni v blatu…
Omerzel: Kje pa ?
Uščip: V živem pesku.
Omerzel: Kako to mislite ?
Uščip: Bolj ko ga vlečete ven, bolj se pogreza.
Omerzel: Ne bodite nesramni.
Uščip: Se opravičujemo. In kaj konkretno delate ?
Omerzel: Ja, a ne berete časopisov ?
Uščip: A časopise tiskate ?
Omerzel: Ne,ne. Podiramo. Rušimo.
Uščip: Kaj rušite ?
Omerzel: Ja, črnogradnje, človek božji.
Uščip: Zdi se, da padajo zgolj barake in lesene hiške. Podirate siromakom.
Omerzel: Zakon je zakon. Veljati mora za vse. Tudi za siromake.
Uščip: Absolutno se strinjamo. Ampak tudii za tiste, ki so na črno postavili razkošne vile ? Skratka za bogatune in tajkune.
Omerzel: Tudi za tiste ! Brez izjem !
Uščip: In kdaj pridejo ti gospodje na vrsto? Recimo, vila  od brata bivšega predsednika države ? Pa vašega predhodnika, gospoda Maherja ?
Omerzel: Se opravičujem. Slabo slišim:
Uščip: Halo, gospod minister…
Omerzel: Nič ne slišim! Grozen ropot je ! Podiramo ! Klik…
 Reporter

ČRNI BRATI

Advokati, črni brati,
strah in mora vseh sodišč.
Brezosebni bankomati,
vse za moč, denar in blišč.
 
Vile, jahte pa naložbe,
in pri roki advokat,
da sesuje vse obtožbe,
in sodnike pelje scat.
 
Kriminalci, barabini,
vsa tranzicijska svojat.
Vaša vest pa pravo hlini
in prešteva rezultat.
 
Dokumentov celi kupi
polnijo sodniški spis.
Stranke do kosti se lupi,
da dobijo plavi fris.
 
Kup denarja ste nabrali,
saj nedolžnost ni zastonj.
Ampak tudi vi ,fiškali,
sedete na vražji tron. 

 

NAROD SLAVNI

Mi smo narod davnih prednikov Slovanov,
danes pa plenilcev iz različnih klanov.
Strankarskih oprod in pridaničev,
istorodnih raznobarvnih tičev.
 
Sanje tisočletne so se otelile,
narod z lumpi in bleferji obdarile.
Ljudstvu prepustili ste državo,
ki ves čas jo molzete kot kravo.
 
Boj smrdljivi bije spet se za deželo,
brez načel udari ga takoj na čelo.
Brez izjeme vsi ste čisto isti,
zviti, podli lovci na koristi.
 
So mar naši predniki tako grešili,
da v pokoro mi sedaj smo vas dobili ?
Vi ste božja kazen in nesreča,
ki zvalila se nam je na pleča.
 

usc3Zijalo tedna

Torej, neka misel pravi, da se zgodovina ponavlja kot farsa. Nekaj temu, mislim, farsi podobnega se je pred dnevi pripetilo v Mariboru. Novinarji dnevnika Večer so namreč imeli zalepljena usta. S to razliko, da jim ust tokrat v maniri nekdanjega enopartijskega režima niso zalepili oblastniki ampak lastniki časopisa. Se pravi, da so komuniste  zamenjali kapitalisti. Menda želijo iz mariborske časopisne hiše počrpati bilančni dobiček. Ker jim zaposleni niso uspeli zalepiti žepov, jim ni preostalo drugega kot da sebi zalepijo usta. Kaj veliko vseeno ni pomagalo. Znano je, da hudič in kapital vedno prideta po svoje. Običajno celo z roko v roki. Čeprav je po drugi strani res tudi to, da je število zaposlenih navzlic skoraj trikratnemu zmanjšanju prodane naklade ostalo praktično nespremenjeno. Tako imamo še enkrat več opraviti s hudičem. Ki se ponovno skriva v podrobnostih. Ampak to je že druge sorte zgodba. Ki pa velja tudi za časopisno hišo Delo. Kakorkoli že, v Mariboru gre zadnje čase vse narobe. In to velja tudi za Ljudski vrt. Tam je zadnjič vijoličaste naklestil kranjski Triglav, zadnjeuvrščena ekipa na lestvici. Nič kaj posebej dobro se v Mariboru ne piše niti ciganom. Mislim, Romom. Menda so v eni od mariborskih četrtnih skupnosti kanili odpreti cigansko, mislim, romsko gostilno oziroma restavracijo. Na srečo, ali pa na žalost, je niso dobili. Se zna zgoditi, da bomo zaradi tega dobili kakšno evropsko zaušnico. Od bruseljskih ciganov namreč. Kot kaže smo zaušnico dobili tudi od naših južnih sosedov Hrvatov. Njihova sodišča nadaljujejo sodne postopke v zvezi s prihranki nekdanje Ljubljanske banke. Čeprav je bilo baje z memorandumom drugače dogovorjeno. Tudi zunanji minister Karl Erjavec je javno izjavil, da so Hrvatje zelo naporen sosed. Sploh v zimskem času. Poleti se jih nekako še da prenašati. Seveda pod pogojem, da je lepo vreme.

Čodra

Črpalkar Stanko

kar_06_11

Zijalo tedna 13.11.2013

usc3Zijalo tedna

Torej, v Mariboru se je na Trg Leona Štuklja pred dnevi nagnetlo več kot dvanajst tisoč ljudi. Tokrat se na srečo niso spotikali in padali zaradi policijskih gumijevk ampak zavoljo maliganov. Zbrali so se namreč zaradi martinovanja. Prišel je tudi mariborski župan Andrej Fištravec. Vesne Vuk Godina ni bilo opaziti. Ali pa se je zakamuflirala. Govori se, da je ponovno v ilegali. Med množico je bilo tudi nekaj ciganov. S trobentami in kontrabasom. Tudi ti so bili tam ilegalno. Se pravi, brez soglasja četrtne skupnosti. Sicer pa se je Maribor znašel v središču zanimanja nekaterih tujih medijev. Ker Romom ni dovoljeno odpreti restavracije. Tako je po Dravi, mislim, po vodi bojda odplavalo pet delovnih mest. Kaj hočemo, vedno več jih je brez zaposlitve, medtem ko nekateri opravljajo istočasno kar tri funkcije. Kot na primer, svetovalec na generalni policijski upravi, dr. Darko Anželj. Možakar preprosto zmore. Menda je že v otroškem vrtcu lahko istočasno jedel, spal in sral. Še vedno velja, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. Sicer pa se je minule dni precej govorilo o lestvici najbogatejših Slovencev. Ki pa se uvrstitve na seznam najbogatejših državljanov bojijo kot hudič križa. Takšne lestvice bi naj bile pravi magnet. Za dacarje namreč. Ki zadnje čase pridno lovijo muhe. Medtem pa sloni mirno galopirajo mimo. Eden od takšnih slonov je baje tudi razgradnja tovarne sladkorja v Ormožu. Posamezniki bi se naj tam menda pošteno posladkali. Da le ne staknejo sladkorne. Nič kaj sladkega videza pa ni oni dan na sodišču kazala bivša notranja ministrica Katarina Kresal. Ravno nasprotno. Bila je na robu solza. Skoraj bi zajokala skupaj. Mislim s svojim partnerjem, Mirom Senico. Seveda se je izrekla za nedolžno. Sicer pa je takšna praktično že od takrat, ko je vstopila v politiko. Kaj hitro je namreč dobila vzdevek NLP. Saj veste, nedolžna, lepa in pametna. Ta vzdevek ji je prilepil bivši LDS-ov poslanec Rudi Moge. In se menda kasneje pošteno ugriznil. Mislim, v jezik.

 Čodra

Uščip – 31.10.2013

kar_31_10

AFNARIZMI

POVSOD OKROG MENE JE ZID. ŠE DOBRO, DA IMAM GLAVO
***
DAJTE NAM VAŠE PREDLOGE. Z VESELJEM JIH BOMO ZAVRGLI.
***
NEKATERI POLITIČNI KAMELEONI SI BARVAJO CELO LASE.
***
NE MOREMO JIH OBSODITI ZA POBOJE. ŽIVE SO NAS POKOPALI.
***
ŠE VEDNO IMATE MOŽNOST DA USPETE. PREIDITE OD DEJANJ K BESEDAM.
***
V DRŽAVI JE POGOSTO TAKO KOT V DŽUNGLI.  NA NAJVIŠJIH VEJAH SO NAJVEČJE OPICE.

strip_31_10

stepisnikUŠČIPOV MINI INTERVJU  

Uščip: Halo,halo, gospod Stepišnik. Gospod Stanko Stepišnik…
Stepišnik: Na aparatu. Prosim ?
Uščip: Kako ste kaj, gospod minister ?
Stepišnik: Delovno, delovno.
Uščip: Aha, kaj pa delate ?
Stepišnik: Ukrepe.
Uščip: Kakšne ukrepe ?
Stepišnik: Za izboljšanje gospodarske situacije.
Uščip: Že,že. Ampak zdi se, da še kar  tonemo…
Stepišnik: To je dober znak.
Uščip A res. Zakaj ?
Stepišnik: Pomeni, da še vedno nismo na dnu.
Uščip: Slej ko prej bomo tudi tam.
Stepišnik: Ne bomo. Brez skrbi.
Uščip: Ste prepričani ?
Stepišnik: Seveda. Imamo vsa potrebna orodja.
Uščip: A v vaši orodjarni ?
Stepišnik: Ne,ne. V vladi.
Uščip: No, ko smo že pri vaši orodjarni…
Stepišnik: Ni moja.
Uščip: Čigava pa ?
Stepišnik: Od moje hčere.
Uščip: Aha, razumemo. Menda ste firmi nakazali dobrih tristo tisočakov razvojne pomoči.
Stepišnik: Jaz nisem ničesar nakazal.
Uščip: No, nakazalo je vaše ministrstvo…
Stepišnik: Jaz nimam s tem popolnoma nič.
Uščip: Kako da ne ?! Saj ste ministre.
Stepišnik: V tem primeru sem se izločil.
Uščip: Ja,ja, razumemo. Kako pa kaj Hollywood ?
Stepišnik: Ne vem o čem govorite.
Uščip: Zadnjič ste na televiziji pred kamero omenjali Hollywood.
Stepišnik: Ah, šlo se je za fototermin. Fotografiranje.
Uščip: No, s angleščino si niste ravno na ti…
Stepišnik: By by… 
 

NAROD SLAVNI

Mi smo narod davnih prednikov Slovanov,
danes pa plenilcev iz različnih klanov.
Strankarskih oprod in pridaničev,
istorodnih raznobarvnih tičev.
 
Sanje tisočletne so se otelile,
narod z lumpi in bleferji obdarile.
Ljudstvu prepustili ste državo,
ki ves čas jo molzete kot kravo.
 
Boj smrdljivi bije spet se za deželo,
brez načel udari ga takoj na čelo.
Brez izjeme vsi ste čisto isti,
zviti, podli lovci na koristi.
 
So mar naši predniki tako grešili,
da v pokoro mi sedaj smo vas dobili ?
Vi ste božja kazen in nesreča,
ki zvalila se nam je na pleča.
 

usc3Zijalo tedna

Torej, v Mariboru se je končalo Borštnikovo srečanje. Nadaljevalo se je s srečanjem protestnikov. Neke vrste gledališče na prostem, bi se reklo. Teater Gotof si. Pred letom dni sta bila na odru v glavnih vlogah Franc Kangler in Janez Janša. Začasni mariborski župan Andrej Fištravec je bil tokrat zgolj statist. Bodi tako ali drugače, Borštnikov prstan je prejela igralka Olga Kacjan. Povedala je, da je bila v življenju dvakrat srečno ločeno. Sedaj je naposled tudi srečno poročena. Z Borštnikom namreč. Sicer pa je bilo na podelitvi nagrad zelo veliko emocionalnega naboja. Nagrajenci so v glavnem pozdravljali in se zahvaljevali svojcem. Hvala mami, ti si mi vse to omogočila, ker si mi pravočasno menjevala pleničke. Ali pa, hvala moja zlata otroka. Kaj bi očka brez vaju. Pozdravlja vaju vajin domači režiser. Po vajini zaslugi popivam in režiram. Brez vaju bi zgolj popival. In tako dalje in tako naprej. Skratka, na letošnjem Borštniku je zmagala predstava s pomenljivim naslovom. Ponorela lokomotiva. Upam, da jo še pravi čas ustavijo. Mislim, Bratuškova in kompanija. Pod to ponorelo lokomotivo se je menda kanil vreči zunanji minister in predsednik stranke upokojencev, Karl Erjavec. Na koncu si je premislil. Bo raje ostal na njej. Mislim, na kompoziciji. Nič posebnega. Politik kot politik. Pod vlakom običajno končajo volilci. Sicer pa je tudi celjski župan in politik Bojan Šrot pred kratkim javno povedal, da so politiki navadne riti. Ta njegova ugotovitev drži zgolj deloma. Riti so zanesljivo, navadne pa sigurno ne. Samo pomislite na ameriškega predsednikaBaracka Obamo. Kakšna rit je šele to. Komu vse ni prisluškoval. Med drugim tudi nemški kanclerkiAngeli Merkel. Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi Angeli zanesljivo ne bi prisluškoval. Raje bi jo šlatal. Ali pa tudi ne. Pač glede na to, kakšne ritke so se valjale po njegovi postelji. Kakorkoli že, nemške nogometašice so pred kratkim našim v kvalifikacijski tekmi pošteno izprašile zadnjo plat. Trinajst komadov so nam nasule. Praktično vse kar je letelo proti golu, je v njem tudi končalo. Večjo propustnost ima le še nuklearka v Krškem. Šalim se, kakopak. Ali pa tudi ne…

 Čodra