Monthly Archives: October 2013

Zijalo tedna – 31.10.2013

usc3Zijalo tedna

Torej, v Mariboru se je končalo Borštnikovo srečanje. Nadaljevalo se je s srečanjem protestnikov. Neke vrste gledališče na prostem, bi se reklo. Teater Gotof si. Pred letom dni sta bila na odru v glavnih vlogah Franc Kangler in Janez Janša. Začasni mariborski župan Andrej Fištravec je bil tokrat zgolj statist. Bodi tako ali drugače, Borštnikov prstan je prejela igralka Olga Kacjan. Povedala je, da je bila v življenju dvakrat srečno ločeno. Sedaj je naposled tudi srečno poročena. Z Borštnikom namreč. Sicer pa je bilo na podelitvi nagrad zelo veliko emocionalnega naboja. Nagrajenci so v glavnem pozdravljali in se zahvaljevali svojcem. Hvala mami, ti si mi vse to omogočila, ker si mi pravočasno menjevala pleničke. Ali pa, hvala moja zlata otroka. Kaj bi očka brez vaju. Pozdravlja vaju vajin domači režiser. Po vajini zaslugi popivam in režiram. Brez vaju bi zgolj popival. In tako dalje in tako naprej. Skratka, na letošnjem Borštniku je zmagala predstava s pomenljivim naslovom. Ponorela lokomotiva. Upam, da jo še pravi čas ustavijo. Mislim, Bratuškova in kompanija. Pod to ponorelo lokomotivo se je menda kanil vreči zunanji minister in predsednik stranke upokojencev, Karl Erjavec. Na koncu si je premislil. Bo raje ostal na njej. Mislim, na kompoziciji. Nič posebnega. Politik kot politik. Pod vlakom običajno končajo volilci. Sicer pa je tudi celjski župan in politik Bojan Šrot pred kratkim javno povedal, da so politiki navadne riti. Ta njegova ugotovitev drži zgolj deloma. Riti so zanesljivo, navadne pa sigurno ne. Samo pomislite na ameriškega predsednika Baracka Obamo. Kakšna rit je šele to. Komu vse ni prisluškoval. Med drugim tudi nemški kanclerki Angeli Merkel. Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi Angeli zanesljivo ne bi prisluškoval. Raje bi jo šlatal. Ali pa tudi ne. Pač glede na to, kakšne ritke so se valjale po njegovi postelji. Kakorkoli že, nemške nogometašice so pred kratkim našim v kvalifikacijski tekmi pošteno izprašile zadnjo plat. Trinajst komadov so nam nasule. Praktično vse kar je letelo proti golu, je v njem tudi končalo. Večjo propustnost ima le še nuklearka v Krškem. Šalim se, kakopak. Ali pa tudi ne…

 Čodra

Uščip – 24.10.2013

kar_24_10

TLAČANSTVO V KNEŽJEM MESTU OSREDNJE ŠTAJERSKE

Knežje mesto je bilo 23. vinotoka prizorišče najnovejšega ljudskega tabora. Pripravili sta ga Skupnost slovenskih občin in Združenje občin Slovenije. Dobrosrčno priznam, da mi ni jasno, ali gre med njima za razliko med levo in desno stranjo, slišal sem le, da ponekod čutijo potrebo po še eni, približno taki občinski stanovski organizaciji. Dnevni red je bil sestavljen tako, da je bilo moč z vseh strani udariti po državni oblasti. Tako je tudi prav, saj si je ta, naj bo leva, desna ali tako imenovana sredinska, najbolj prizadevala, da je skorajda vsaka vas dobila svojo občino. No, pravzaprav so to naredili predstavnik ljudstva, saj jih je vsaj 46 moralo dvigniti roko. To sploh ni bilo slabo, kar je na Slovenskem zelo vidno.

Vsi imamo vse, od krožišč, pokrpanih asfaltov in kilometre pločnik z razsvetljavo. Ponekod celo s tistim varčnih napajanjem. Imamo veliko šol, ki ena drugi kradejo učence, pa tudi številne otroške vrtce, za katere še nismo prepričani, da bodo že v kratkem času napolnjeni z mladežjo. Reči moram, da je velika večina mestnih in vaških županov dodobra pobrala evropski denar, ki ga navsezadnje plačujemo kar vsi Evropejci, med katere sodimo tudi mi. Medtem  je država krepila svoj aparat, ki ga danes preštevamo v tisočih.

Celjsko zborovanje, tabor, ali kako bi že temu vseslovenskemu občinskemu srečanju rekli, pa ima v zaledju še kar nekaj podrobnosti in žlehtnosti. Naši župani, morda pa tudi zgolj njihovi zastopniki, so se vnovič pogovarjali o temah, ki jih oni na vrhu države kar ne morejo slišati, ker se nihče ni pripravljen pogovarjati o tem, zakaj se nam je vse to sploh zgodilo. Navsezadnje so se oni vladajoči imenitno izognili in si prav tem času izmislili svoje taborništvo. Zdaj je, kar je in moje drago slovensko ljudstvo mora rešiti vse lopovščine, ki so jih v njegovem imenu storili sodržavljani s priimki in imeni.

A o takih podrobnosti ne kaže izgubljati besed, ker jih bodo tako in tako rešili advokati, pa novodobni voditelji. Naših balkanskih navad se pač ne moremo hitro rešiti, celo to se nam dogaja, da smo v tem boljši od one strani Sotle in Kolpe. Sicer pa se mi zdi, da ima to pomembno vseslovensko srečanje vseeno pridih nekdanjih bratov, kjer velja stoletja ponavljan rek: kasno Marko na Kosovo stiže. Imajo pa ti naši južni bratje še boljši pregovor, ki pravi: historija počinje od mene. To seveda pomeni, da prej ni bilo ničesar, za mano pa bo potop. Ampak naš Ivan, ki ni bil Janez, temveč Cankar, je zapisal: ta burka je stara že tisoč let. Koliko časa je že trajalo tlačanstvo? Vsaj toliko, da še ni pozabljeno.

Buh

kar25
AFNARIZMI
ONI OD NAS NIČESAR NE PRIČAKUJEJO. JEMLJEJO SI KAR SAMI.
***
MI SMO SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. NIHČE NAM NE BO VSILJEVAL DEMOKRACIJE.
***
MAŠČEVAL SEM SE SVOJI NEZVESTI ŽENI. TUDI JAZ SEM SI NAŠEL LJUBIMCA.
***
ZGODOVINA SE DEFINITIVNO PONAVLJA. TUDI VČERAJ SEM BIL LAČEN.
***
TROJANSKI KONJI SE JEZDIJO OD ZNOTRAJ.
***
ALI BOMO PROPADLI ALI PA NAS NE BO.
 
 
 KANDIDATA
JAZ SEM NESPORNO PRAVI KANDIDAT,
EDINA TOREJ LOGIČNA IZBIRA,
PONAVLJAL PAČ NE BOM NEŠTETOKRAT,
KAKO VISOKO MOJA VEST KOTIRA.
 
A TI ,DA BIL BI PRAVI KANDIDAT,
EDINA,PRAVIŠ, LOGIČNA IZBIRA ?
LJUDJE, PA TO JE STVARNO ZA KOZLAT,
KDO DANES VSE NE KANDIDIRA.
 
POSLUŠAJ, TI PREVERJENI DEBIL,
ŽE CELO VEČNOST NA DEBELO KRADEŠ,
ZA LUMPA TVOJE BAŽE NI ZDRAVIL,
ŽIVLJENJE TVOJE JE EN VELIK MADEŽ.
 2013029_p1
S TEBOJ NE KANIM TRATITI BESED,
ZA NAROD SI NESREČA IN POGUBA,
VSAK STAVEK TVOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA.
 
Z MENOJ NE KANIŠ TRATITI BESED ?!
ZA NAROD SEM NESREČA IN POGUBA ?!
VSAK STAVEK MOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA ?
 
A TI LEVITE RAD BI MENI BRAL,
ODREJAL ETIKO IN PA PRAVILA ?
VES ČAS SI S TUJIM PERJEM SE BAHAL,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA.
 2013030_p1
LE KAJ HUDOBA VRAŽJA GOBEZDAŠ,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA ?!
MED OPICAMI PROSTOR SVOJ IMAŠ,
V PRAGOZD PRI PRIČI VRNI SE, GORILA.
 
POSLUŠAJ, NENASITNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT SI POD GLADINO,
PRIKRITA PAST JE TVOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIŠ V PLITVINO.
 
A JAZ DA SEM POŽREŠNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT TAM POD GLADINO ?
PRIKRITA PAST JE MOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIM V PLITVINO ?
 2013031_p1
IN KAJ GRE TEBI, PREMETENCU V SLAST,
LE KAJ VOLILEC TVOJ SI NAJ OBETA ?
ZANIMATA TE MOČ IN PA OBLAST,
PRAV PRIDE VSAKA BONITETA.
 
PODTIKAL MI UGODNOSTI NE BOŠ,
ŽIVIM PRAV  SKROMNO IN NADVSE POŠTENO,
IN VSI VEDO, DA SEM BESEDA MOŽ,
NIKOLI ZAVRTLJIV KO TI, VRETENO.
 
RESNIČNO KOMAJ PREMAGUJEM SMEH,
KOT DA POSLUŠAL ČLOVEK BI MENIHA,
KI MU V ŽIVLJENJU ZADNJA STVAR JE GREH,
PRENEHAJ VENDAR TVEZITI, PAVLIHA… 
 2013032_p1

ONKOLOŠKI INŠTITUTUŠČIPOV MINI INTERVJU 

Uščip: Halo, gospod Moderndorfer…Gospod Jani Moderndorfer…
Moderndorfer: Na aparatu. Kaj pa je ?
Uščip: Kako ste kaj, gospod Moderndorfer ?
Moderndorfer: Oprostite, nič ne slišim.
Uščip: Kako to ?
Moderndorfer: Grozen hrup je.
Uščip: Kakšen hrup ? Kje se pa nahajate ?
Moderndorfer: Nič ne slišim. Počakajte maslo, da utihnejo.
Uščip: Kdo ?
Moderndorfer: Ja, zvonovi, porka duš !
Uščip: Kakšni zvonovi ?
Moderndorfer: Cerkveni, jebenti !
Uščip: A se slišimo ?
Moderndorfer: Ja, zdaj je že boljše. Končno so utihnili.
Uščip: Menda ste vložili poslansko pobudo
Moderndorfer: Ja, obrnil sem se na okoljsko kmetijskega ministra Židana.
Uščip: In kaj pričakujete ?
Moderndorfer: Da se opravijo meritve glasnosti.
Uščip: Mislite, cerkvenih zvonov ?
Moderndorfer: Jasno.
Uščip: In to vas bo zadovoljilo…
Moderndorfer: Ne povsem.
Uščip: Kaj še pričakujete ?
Moderndorfer: Glede na to, da je Židan kmetijski minister, želim, da se v meritve glasnosti vključijo še eni zvonci.
Uščip: Kateri ?
Moderndorfer: Kravji !
 

usc3ZIJALO TEDNA

KOMU ZVONI

Zadnje čase pri nas vse pogosteje veje. Mislim, duh Ernesta Hemingwaya. Vsi skupaj se namreč sprašujemo komu zvoni. Razen državnega poslanca in vodje poslanskega kluba Pozitivne Slovenije, Janija Moderndorferja. Ta se menda sprašuje predvsem to, zakaj zvoni. Baje ga pošteno motijo cerkveni zvonovi oziroma njihovo oglašanje. Po njegovem to zelo slabo vpliva na zasebnost in komunikacijo. Kar občutno znižuje kvaliteto bivanja. Iz omenjenih razlogov je možakar že naslovil poslansko pobudo na okoljsko kmetijskega ministra Dejana Židana, da se opravijo ustrezne meritve glasnosti. In na osnovi tega sprejmejo ustrezni ukrepi. Kar bo nedvomno občutno dvignilo kvaliteto bivanja. Pobudo kaže seveda pohvaliti. Skupaj z omenjenim poslancem. Konec koncev imamo poslance oziroma parlament ravno zato, da ustvarja pogoje za splošno dobrobit in blaginjo naroda. In glede na to, da je Židan minister za kmetijstvo, bodo v meritve glasnosti skoraj zanesljivo vključeni tudi kravji zvonci. No, ko smo že pri Moderndorferju, mislim, pri Pozitivni Sloveniji, bi se človek lahko vprašal tudi to, komu zvoni pri njih. Alenki Bratušek ali nemara Zoranu Jankoviču. Po novem bodo veliko bolje zaščiteni tudi pripadniki slovenske vojske. Seveda ne zgolj pred hrupom ampak tudi pred izstrelki in še čem. Na obrambnem ministrstvu so se namreč odločili, da nabavijo šest tisoč specialnih čelad. Za čelade bo treba odšteti okrogli milijon evrov. Minister za obrambo Roman Jakič je povedal, da je omenjeni strošek povsem upravičen in utemeljen. Ne vemo natančno, če je to res. Je pa res, da tudi Jakič, podobno kot Moderndorfer, prihaja iz Pozitivne Slovenije. Imamo še eno pozitivno vest, ki sicer za spremembo ne prihaja iz Pozitivne Slovenije marveč iz Bruslja. In sicer , da trojke ,vsaj zaenkrat še ne bo k nam. Obisk je menda prestavljen. Do nadaljnjega. Oziroma do takrat, ko bodo odpravljene težave v nuklearki Krško. Saj razumete, kaj če pride do kakšnega sevanja. Nikoli se ne ve. Dasiravno ni povsem jasno niti to, kje je večja radiacija. Ali v nuklearki Krško, ali v našem bančnem sistemu…

Čodra

 

Valič-Avdić

kar_24_10

Uščip, 17.10.2013

 karik_17_10

KRŠENDUŠ PO CEST’ PELJA, HUDIČA MA ZA ŽLAJFARJA

Davkarji so se lotili najrazličnejših utajevalcev davkov. Začeli so pri dnu, čeprav vsi zelo dobro vemo, kje začne smrdeti riba. Zdaj obiskujejo in obdajajo s trakovi tradicionalno bolj obiskane krčme, ali kako se že reče našim lokalom v sosedstvu. To je seveda najbolj lahko, ker bodo lahko zabeležili na stotine kršiteljev, kjer mlada dekleta poželjivo požirajo starci in ostali pripadniki moškega spola. Potem so na vrsti frizerke, mehaniki in drugi rokodelci, ki običajno ne izstavljajo računov. To je seveda prav, a s tem običajnim postopkom se skorajda vselej vsi strinjamo. Nimam frizerke, ki bi se bohotila v razkošju, mehanika, ki ne prodaja avtomobilov in jih servisira po predpisanih uzancah, pa tudi ne mesarja, ki bi mi odrezal slab košček mesa. Včasih smo rekli, da ima vsak pošten človek svojega frizerja, mesarja, trgovca mehanika in soseda, ki zna narediti vse. Zdaj se lotevajo vseh teh bogatinov, ki imajo prav taka bivališča kot vsi mi drugi, s plačami zgrajene palače, kakor jih razumevajo novodobni zakonodajalci, ki bodo tako oddali svoj glas za nove obdavčitve.

Kršenduš, kje pa so vsi oni, ki so nam na bankah, zavarovalnicah, skladih in kdo ve še kje, pobirali denar? Kje so vsi oni direktorji in nadzorniki, ki naj bi s svojim premoženjem zagotavljali svoja mesta? Kje so vsi tisti, ki so z našimi certifikati postali bogatuni, kje so torej vsi oni, ki imajo kaj pod palcem, ne da bi jih pravi čas država našla? Vsi ti imajo advokate, ki po vrsti razblinjajo prepričanje množic, da so njihovi varovanci navadni tatovi. Torej so se lotili lopovšičin, ko so ugotovili, da imajo v zaledju podporo, kateri nobena zakonodaja nič ne more. Vse je čisto in pošteno, le naši krčmarji, frizerji, mehaniki in njim podobni, kradejo državi. Treba jih je dotolči, ker bomo potem vsi bolj bogati. Pa se vam ne zdi nič čudno, da bomo zavoljo tega začeli plačevati nepremičninske davke, pa davke na deževnico in na višino avtomobilskih koles? Lepo vas prosim, udarimo po ta malih, ker od bogatunov še nikoli nismo dobili ničesar. In verjemite, da tudi v prihodnje ne bo nič drugače. Udar na ta male se najbolj splača. Bo že držalo ono staro; kršenduš po cest’ pelja, hudiča ma za žlajfarja.

Buh

 

AFNARIZMI
ONI OD NAS NIČESAR NE PRIČAKUJEJO. JEMLJEJO SI KAR SAMI.
***
MI SMO SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. NIHČE NAM NE BO VSILJEVAL DEMOKRACIJE.
***
MAŠČEVAL SEM SE SVOJI NEZVESTI ŽENI. TUDI JAZ SEM SI NAŠEL LJUBIMCA.
***
ZGODOVINA SE DEFINITIVNO PONAVLJA. TUDI VČERAJ SEM BIL LAČEN.
***
TROJANSKI KONJI SE JEZDIJO OD ZNOTRAJ.
***
ALI BOMO PROPADLI ALI PA NAS NE BO.
 

 OZADJA - Boris POPOVICUŠČIPOV MINI INTERVJU

Uščip: Halo, gospod Popovič, gospod Boris Popovič…
Popovič: Na aparatu. Ma kej hočeste ?
Uščip: Kako ste kaj ?
Popovič: Delovno.
Uščip: Ja,ja, seveda. Govori se, da ste zopet  pljunili…
Popovič: Mislite, na karbid ?
Uščip: Ne na karbid.
Popovič: Kam pa ?
Uščip: Na odvetnico.
Popovič: Na katero odvetnico ?
Uščip: Na Nino Zidar Klemenčič.
Popovič: Mahoštja, izsiljevati se pa ne pustim.
Uščip: Ja, ampak gospa Klemenčič Zidarjeva ni kdorkoli.
Popovič: Tudi jaz nisem po morju, mislim, po župi priplaval…
Uščip: Za njo stoji predsednik.
Popovič: Mislite, predsednik države?
Uščip: Ne,ne. Predsednik protikorupcijske komisije.
Popovič: Marsovci me ne zanimajo.
Uščip: Gospa vas bo tožila.
Popovič: Tudi jaz jo bom tožil.
Uščip: Že imate odvetnika ?
Popovič: Najboljšega.
Uščip: Katerega ?
Popovič: Sam se bom zagovarjal.
Uščip: Na obali imate zopet čudovito vreme. Sonček sije.
Popovič: Ja. Ampak naš največji žarek upanja je Gašpar Gašpar.
Uščip: A ga novi nadzorniki ne bodo odstavili ?
Popovič: Ah, kje pa. Nova predsednica nadzornega sveta je zelo premožna.
Uščip: Ja, in ?
Popovič: Tudi Gašpar Gašpar je premožen.
Uščip: Kaj hočete reči ? Da gliha vkup štriha ?
Popovič: Tako pravijo.
Uščip: Se pravi, da ne bo nič z razrešitvijo ?
Popovič: Kje pa. Tresla se je Alenka.
Uščip: Rodil se je Gašpar…
Popovič: Bravo. 

 strip_17_10

KANDIDATA

JAZ SEM NESPORNO PRAVI KANDIDAT,
EDINA TOREJ LOGIČNA IZBIRA,
PONAVLJAL PAČ NE BOM NEŠTETOKRAT,
KAKO VISOKO MOJA VEST KOTIRA.
 
A TI ,DA BIL BI PRAVI KANDIDAT,
EDINA,PRAVIŠ, LOGIČNA IZBIRA ?
LJUDJE, PA TO JE STVARNO ZA KOZLAT,
KDO DANES VSE NE KANDIDIRA.
 
POSLUŠAJ, TI PREVERJENI DEBIL,
ŽE CELO VEČNOST NA DEBELO KRADEŠ,
ZA LUMPA TVOJE BAŽE NI ZDRAVIL,
ŽIVLJENJE TVOJE JE EN VELIK MADEŽ.
 2013029_p1
S TEBOJ NE KANIM TRATITI BESED,
ZA NAROD SI NESREČA IN POGUBA,
VSAK STAVEK TVOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA.
 
Z MENOJ NE KANIŠ TRATITI BESED ?!
ZA NAROD SEM NESREČA IN POGUBA ?!
VSAK STAVEK MOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA ?
 
A TI LEVITE RAD BI MENI BRAL,
ODREJAL ETIKO IN PA PRAVILA ?
VES ČAS SI S TUJIM PERJEM SE BAHAL,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA.
 2013030_p1
LE KAJ HUDOBA VRAŽJA GOBEZDAŠ,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA ?!
MED OPICAMI PROSTOR SVOJ IMAŠ,
V PRAGOZD PRI PRIČI VRNI SE, GORILA.
 
POSLUŠAJ, NENASITNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT SI POD GLADINO,
PRIKRITA PAST JE TVOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIŠ V PLITVINO.
 
A JAZ DA SEM POŽREŠNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT TAM POD GLADINO ?
PRIKRITA PAST JE MOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIM V PLITVINO ?
 2013031_p1
IN KAJ GRE TEBI, PREMETENCU V SLAST,
LE KAJ VOLILEC TVOJ SI NAJ OBETA ?
ZANIMATA TE MOČ IN PA OBLAST,
PRAV PRIDE VSAKA BONITETA.
 
PODTIKAL MI UGODNOSTI NE BOŠ,
ŽIVIM PRAV  SKROMNO IN NADVSE POŠTENO,
IN VSI VEDO, DA SEM BESEDA MOŽ,
NIKOLI ZAVRTLJIV KO TI, VRETENO.
 
RESNIČNO KOMAJ PREMAGUJEM SMEH,
KOT DA POSLUŠAL ČLOVEK BI MENIHA,
KI MU V ŽIVLJENJU ZADNJA STVAR JE GREH,
PRENEHAJ VENDAR TVEZITI, PAVLIHA… 
 2013032_p1

usc3Zijalo tedna

Kot kaže je koprski župan Boris Popović zopet pošteno pljunil na karbid. Pravzaprav še hujše od tega. Pljunil je namreč na odvetnico. Na odvetnico Nino Zidar Klemenčič. In  gospa Zidar Klemenčičeva seveda ni kdorkoli. Med drugim je tudi soproga predsednika protikorupcijske komisije, Gorana Klemenčiča. In z gospodom Klemenčičem ni šale. To je na lastni koži občutil tudi nekdanji premier. In predsednik vlade ni kdorkoli. No, resnici na ljubo, tudi gospod Popović ni kdorkoli. Njega dni je bil rally voznik. Poleg tega pa ima dokaj vplivne prijatelje. Recimo, Sebastijana Jeretiča, nekdanjega svetovalca Boruta Pahorja. V krog njegovih vplivnih in tesnih prijateljev sodi tudi Gašpar Gašpar Mišič, prvi človek Luke Koper. Bomo videli kdo bo koga. Bodi tako ali drugače, z odvetniki ne gre češenj zobati. Saj veste, kaj pravijo. Da je na odprtem morju bolje srečati morskega psa kot pa odvetnika. V tem primeru bi namreč od vas vsaj nekaj ostalo. Zanimivo bo spremljati tudi to, kaj bo ostalo od mariborskega Večera. Trenutno nič kaj dobro ne kaže. Njihovi lastniki so menda pošteno podhranjeni. Pregovor pravi, da v sili hudič žeblje žre. In če je potrebno tudi papir. Mislim, časopise. Očitno imamo opraviti z neke vrste žurnalističnim kanibalizmom. Ko smo že pri kanibalizmu, kaže omeniti še hrvaški Agrocor. Hrvaški mega trgovec kani pohrustati naš Mercator. Upati, je da Mercator ne bo kost v Agrocorjevem grlu. Oziroma da bo. Malce se je zataknilo tudi bivšemu direktorju slovenske policije, Marku Pogorevcu. Sicer ne v grlu ampak pri stanovanju. Dobršni del dolga za nakup luksuznega stanovanja mu je menda odpisala bivša direktorica velenjskega Vegrada, Hilda Tovšak. Gospa je očitno tako vneto odpisovala, da so jo na koncu odpisali. Gospod Pogorevc sicer trdi, da slabega pol milijončka vredno stanovanje pravzaprav ni vredno prebite pare. Stanovanje zamaka in tudi parket se je baje dvignil. Vse bo bi kajpak kazalo komisijsko preveriti. Še zlasti to s parketom. Da se ne bo slučajno ugotovilo, da je šel parket v zrak zato, ker je možakarju na tla padla tabletka. Mislim, viagra. Kot kaže se potenca dviguje tudi Gregorju Golobiču. Mislim, politična. Baje ponovno razmišlja o ustanovitvi politične stranke. Glede na to, da ima status kmeta, bi človek prej pričakoval, da bo ustanovil kmetijski kombinat. Ali pa vsaj kmetijsko zadrugo.

 Čodra

 

Zijalo tedna 24.10.2013

usc3KOMU ZVONI

Zadnje čase pri nas vse pogosteje veje. Mislim, duh Ernesta Hemingwaya. Vsi skupaj se namreč sprašujemo komu zvoni. Razen državnega poslanca in vodje poslanskega kluba Pozitivne Slovenije, Janija Moderndorferja. Ta se menda sprašuje predvsem to, zakaj zvoni. Baje ga pošteno motijo cerkveni zvonovi oziroma njihovo oglašanje. Po njegovem to zelo slabo vpliva na zasebnost in komunikacijo. Kar občutno znižuje kvaliteto bivanja. Iz omenjenih razlogov je možakar že naslovil poslansko pobudo na okoljsko kmetijskega ministra Dejana Židana, da se opravijo ustrezne meritve glasnosti. In na osnovi tega sprejmejo ustrezni ukrepi. Kar bo nedvomno občutno dvignilo kvaliteto bivanja. Pobudo kaže seveda pohvaliti. Skupaj z omenjenim poslancem. Konec koncev imamo poslance oziroma parlament ravno zato, da ustvarja pogoje za splošno dobrobit in blaginjo naroda. In glede na to, da je Židan minister za kmetijstvo, bodo v meritve glasnosti skoraj zanesljivo vključeni tudi kravji zvonci. No, ko smo že pri Moderndorferju, mislim, pri Pozitivni Sloveniji, bi se človek lahko vprašal tudi to, komu zvoni pri njih. Alenki Bratušek ali nemara Zoranu Jankoviču. Po novem bodo veliko bolje zaščiteni tudi pripadniki slovenske vojske. Seveda ne zgolj pred hrupom ampak tudi pred izstrelki in še čem. Na obrambnem ministrstvu so se namreč odločili, da nabavijo šest tisoč specialnih čelad. Za čelade bo treba odšteti okrogli milijon evrov. Minister za obrambo Roman Jakič je povedal, da je omenjeni strošek povsem upravičen in utemeljen. Ne vemo natančno, če je to res. Je pa res, da tudi Jakič, podobno kot Moderndorfer, prihaja iz Pozitivne Slovenije. Imamo še eno pozitivno vest, ki sicer za spremembo ne prihaja iz Pozitivne Slovenije marveč iz Bruslja. In sicer , da trojke ,vsaj zaenkrat še ne bo k nam. Obisk je menda prestavljen. Do nadaljnjega. Oziroma do takrat, ko bodo odpravljene težave v nuklearki Krško. Saj razumete, kaj če pride do kakšnega sevanja. Nikoli se ne ve. Dasiravno ni povsem jasno niti to, kje je večja radiacija. Ali v nuklearki Krško, ali v našem bančnem sistemu…

 Čodra

Bratušek – Katanec

karik_17_10

Uščip 10.10.2013

karik_09_10 
AFNARIZMI
ONI OD NAS NIČESAR NE PRIČAKUJEJO. JEMLJEJO SI KAR SAMI.
***
MI SMO SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. NIHČE NAM NE BO VSILJEVAL DEMOKRACIJE.
***
MAŠČEVAL SEM SE SVOJI NEZVESTI ŽENI. TUDI JAZ SEM SI NAŠEL LJUBIMCA.
***
ZGODOVINA SE DEFINITIVNO PONAVLJA. TUDI VČERAJ SEM BIL LAČEN.
***
TROJANSKI KONJI SE JEZDIJO OD ZNOTRAJ.
***
ALI BOMO PROPADLI ALI PA NAS NE BO.
 
 strip_09_10

KANDIDATA

JAZ SEM NESPORNO PRAVI KANDIDAT,
EDINA TOREJ LOGIČNA IZBIRA,
PONAVLJAL PAČ NE BOM NEŠTETOKRAT,
KAKO VISOKO MOJA VEST KOTIRA.
 
A TI ,DA BIL BI PRAVI KANDIDAT,
EDINA,PRAVIŠ, LOGIČNA IZBIRA ?
LJUDJE, PA TO JE STVARNO ZA KOZLAT,
KDO DANES VSE NE KANDIDIRA.
 
POSLUŠAJ, TI PREVERJENI DEBIL,
ŽE CELO VEČNOST NA DEBELO KRADEŠ,
ZA LUMPA TVOJE BAŽE NI ZDRAVIL,
ŽIVLJENJE TVOJE JE EN VELIK MADEŽ.
 2013029_p1
S TEBOJ NE KANIM TRATITI BESED,
ZA NAROD SI NESREČA IN POGUBA,
VSAK STAVEK TVOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA.
 
Z MENOJ NE KANIŠ TRATITI BESED ?!
ZA NAROD SEM NESREČA IN POGUBA ?!
VSAK STAVEK MOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA ?
 
A TI LEVITE RAD BI MENI BRAL,
ODREJAL ETIKO IN PA PRAVILA ?
VES ČAS SI S TUJIM PERJEM SE BAHAL,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA.
 2013030_p1
LE KAJ HUDOBA VRAŽJA GOBEZDAŠ,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA ?!
MED OPICAMI PROSTOR SVOJ IMAŠ,
V PRAGOZD PRI PRIČI VRNI SE, GORILA.
 
POSLUŠAJ, NENASITNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT SI POD GLADINO,
PRIKRITA PAST JE TVOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIŠ V PLITVINO.
 
A JAZ DA SEM POŽREŠNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT TAM POD GLADINO ?
PRIKRITA PAST JE MOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIM V PLITVINO ?
 2013031_p1
IN KAJ GRE TEBI, PREMETENCU V SLAST,
LE KAJ VOLILEC TVOJ SI NAJ OBETA ?
ZANIMATA TE MOČ IN PA OBLAST,
PRAV PRIDE VSAKA BONITETA.
 
PODTIKAL MI UGODNOSTI NE BOŠ,
ŽIVIM PRAV  SKROMNO IN NADVSE POŠTENO,
IN VSI VEDO, DA SEM BESEDA MOŽ,
NIKOLI ZAVRTLJIV KO TI, VRETENO.
 
RESNIČNO KOMAJ PREMAGUJEM SMEH,
KOT DA POSLUŠAL ČLOVEK BI MENIHA,
KI MU V ŽIVLJENJU ZADNJA STVAR JE GREH,
PRENEHAJ VENDAR TVEZITI, PAVLIHA… 
 2013032_p1
 

kovaUŠČIPOV MINI INTERVJU

Uščip: Halo, gospod Kovačič…Gospod Matjaž Kovačič…
Kovačič: Ja, prosim…
Uščip: Kje smo vas zmotili, gospod Kovačič ?
Kovačič: Sredi branja.
Uščip: Aha. A ste v trgatvi ?
Kovačič: Ne,ne. Ne berem grozdja.
Uščip: Kaj pa berete ?
Kovačič: Odškodninsko tožbo.
Uščip: Koga pa tožite ?
Kovačič: Ne,ne. Mene tožijo.
Uščip: A res. Kdo pa ?
Kovačič: Hauc !
Uščip: Mislite, predsednik uprave Nove KBM ?
Uščip: On, ja.
Uščip: Kaj bi pa rad ?
Kovačič: Šestdeset milijonov evrov.
Uščip: U, madonca. Ogromno cvenka.
Kovačič: Ne vprašajte.
Uščip: Pa boste plačali ?
Kovačič: S čim ?
Uščip: Mogoče s kreditom…
Kovačič: Če mi kdo omeni kredit, me takoj strese.
Uščip: A zaradi stresnih testov ?
Kovačič: Ne bom komentiral.
Uščip: Veliko denarja je poniknilo neznano kam.
Kovačič: Kreditni odbor je vse odobril.
Uščip: Kaj porečete na revizije in ugotovitve forenzikov ?
Kovačič: Mojega DNK ne bodo našli.
Uščip: Čigavega pa ?
Kovačič: Odgovorna je politika.
Uščip: zakaj pa politika ? Vi ste vodili banko…
Kovačič: Državne banke nadzirajo politiki.
Uščip: Ampak oni niso odobravali kreditov…
Kovačič: Neposredno ne.
Uščip: Aha. Se pravi posredno…
Kovačič: Brez komentarja.
Uščip: S čim se trenutno ukvarjate ?
Kovačič: S svetovanjem.
Uščip: Aha. Komu pa svetujete ? A pogrebnim podjetjem ?
Kovačič: Klik….

usc3

Zijalo tedna

Torej, ministru za notranje zadeve in javno upravo , Gregorju Virantu, so v Novi Sloveniji našteli pet grehov. To bi naj povsem zadostovalo za interpelacijo. Sploh, če k temu dodamo še mnenje ekonomista Jožeta P. Damijana, da se je notranjemu ministru najbrž zmešalo. Resnici na ljubo, tudi Damijanovim sodbam ne gre povsem zaupati. Konec koncev je bil tudi on nekaj časa minister. Zanimivo pa bo spremljati koliko časa bo še ostal na čelu Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Novi nadzorniki so menda nekaj šarili po internih aktih. In spremenili razpisne pogoje. Po novem je za vodenje pristanišča potrebna univerzitetna izobrazba oziroma sedma stopnja. Gašpar ima zgolj šesto. Ampak s tem se možakar ne obremenjuje kaj dosti. Pravi, da bo do naslednjega razpisa v žepu oziroma na steni imel že magisterij. Najbrž res. Sploh, če se bo vpisal na katero od tako imenovanih fast food fakultet. Saj veste, poješ hot dog in diplomiraš. Mislim, magistriraš. Po drugi strani je pa res, da so tisti, ki so vodili, recimo Novo KB Maribor izpolnjevali vse razpisne pogoje. Se pravi, da so imeli univerzitetno izobrazbo. Mislim, sedmo stopnjo. V Nadzornem svetu so sedeli celo takšni z doktorati. S področja bančništva in financ. Forenzične preiskave in revizije so ugotovile, da so bili za svoje delo oboji mastno plačani. Tako uprava kot nadzorniki. Očitno so se odlično ujeli. Mislim, ujemali. Timsko delo vselej daje dobre rezultate. Dokler se ne vmeša politika. Nekdanji prvi mariborski bankir Matjaž Kovačič je povedal, da v državnih bankah nič ne gre brez politike. Verjamemo. Tudi on najbrž ne bi nikoli prišel na čelo banke brez političnega blagoslova. Kakorkoli že, v banki menda poteka veliko čiščenje. Vlagajo se odškodninske tožbe. Od katerih bodo korist imeli zgolj odvetniki. Bivša članica uprave je pred kriminalisti bojda padla celo v nezavest. Davkoplačevalci so, na srečo, še pri sebi. To je še kako pomembno. Luknja, ki jo bo treba zapolniti bi naj bila namreč globoka okroglo milijardo. No, finančni minister Uroš Čufer nas je navzlic temu še enkrat potolažil, da ne potrebujemo nobene  pomoči iz Bruslja. Denarja imamo baje dovolj. Sicer je pa to javno povedala že premierka. Saj se spomnite; »We don‘t need money, we need time.«

Čodra

Stresni test

karik_09_10

Zijalo tedna 17.10.2013

usc3Zijalo tedna

Kot kaže je koprski župan Boris Popović zopet pošteno pljunil na karbid. Pravzaprav še hujše od tega. Pljunil je namreč na odvetnico. Na odvetnico Nino Zidar Klemenčič. In  gospa Zidar Klemenčičeva seveda ni kdorkoli. Med drugim je tudi soproga predsednika protikorupcijske komisije, Gorana Klemenčiča. In z gospodom Klemenčičem ni šale. To je na lastni koži občutil tudi nekdanji premier. In predsednik vlade ni kdorkoli. No, resnici na ljubo, tudi gospod Popović ni kdorkoli. Njega dni je bil rally voznik. Poleg tega pa ima dokaj vplivne prijatelje. Recimo, Sebastijana Jeretiča, nekdanjega svetovalca Boruta Pahorja. V krog njegovih vplivnih in tesnih prijateljev sodi tudi Gašpar Gašpar Mišič, prvi človek Luke Koper. Bomo videli kdo bo koga. Bodi tako ali drugače, z odvetniki ne gre češenj zobati. Saj veste, kaj pravijo. Da je na odprtem morju bolje srečati morskega psa kot pa odvetnika. V tem primeru bi namreč od vas vsaj nekaj ostalo. Zanimivo bo spremljati tudi to, kaj bo ostalo od mariborskega Večera. Trenutno nič kaj dobro ne kaže. Njihovi lastniki so menda pošteno podhranjeni. Pregovor pravi, da v sili hudič žeblje žre. In če je potrebno tudi papir. Mislim, časopise. Očitno imamo opraviti z neke vrste žurnalističnim kanibalizmom. Ko smo že pri kanibalizmu, kaže omeniti še hrvaški Agrocor. Hrvaški mega trgovec kani pohrustati naš Mercator. Upati, je da Mercator ne bo kost v Agrocorjevem grlu. Oziroma da bo. Malce se je zataknilo tudi bivšemu direktorju slovenske policije, Marku Pogorevcu. Sicer ne v grlu ampak pri stanovanju. Dobršni del dolga za nakup luksuznega stanovanja mu je menda odpisala bivša direktorica velenjskega Vegrada, Hilda Tovšak. Gospa je očitno tako vneto odpisovala, da so jo na koncu odpisali. Gospod Pogorevc sicer trdi, da slabega pol milijončka vredno stanovanje pravzaprav ni vredno prebite pare. Stanovanje zamaka in tudi parket se je baje dvignil. Vse bo bi kajpak kazalo komisijsko preveriti. Še zlasti to s parketom. Da se ne bo slučajno ugotovilo, da je šel parket v zrak zato, ker je možakarju na tla padla tabletka. Mislim, viagra. Kot kaže se potenca dviguje tudi Gregorju Golobiču. Mislim, politična. Baje ponovno razmišlja o ustanovitvi politične stranke. Glede na to, da ima status kmeta, bi človek prej pričakoval, da bo ustanovil kmetijski kombinat. Ali pa vsaj kmetijsko zadrugo.

Čodra

Uščip, 3.10.2013

karik_03_10_2013 
AFNARIZMI
ONI OD NAS NIČESAR NE PRIČAKUJEJO. JEMLJEJO SI KAR SAMI.
***
MI SMO SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. NIHČE NAM NE BO VSILJEVAL DEMOKRACIJE.
***
MAŠČEVAL SEM SE SVOJI NEZVESTI ŽENI. TUDI JAZ SEM SI NAŠEL LJUBIMCA.
***
ZGODOVINA SE DEFINITIVNO PONAVLJA. TUDI VČERAJ SEM BIL LAČEN.
***
TROJANSKI KONJI SE JEZDIJO OD ZNOTRAJ.
***
ALI BOMO PROPADLI ALI PA NAS NE BO.
 strip_03_10_2013
 

KANDIDATA

JAZ SEM NESPORNO PRAVI KANDIDAT,
EDINA TOREJ LOGIČNA IZBIRA,
PONAVLJAL PAČ NE BOM NEŠTETOKRAT,
KAKO VISOKO MOJA VEST KOTIRA.
 
A TI ,DA BIL BI PRAVI KANDIDAT,
EDINA,PRAVIŠ, LOGIČNA IZBIRA ?
LJUDJE, PA TO JE STVARNO ZA KOZLAT,
KDO DANES VSE NE KANDIDIRA.
 
POSLUŠAJ, TI PREVERJENI DEBIL,
ŽE CELO VEČNOST NA DEBELO KRADEŠ,
ZA LUMPA TVOJE BAŽE NI ZDRAVIL,
ŽIVLJENJE TVOJE JE EN VELIK MADEŽ.
 2013029_p1
S TEBOJ NE KANIM TRATITI BESED,
ZA NAROD SI NESREČA IN POGUBA,
VSAK STAVEK TVOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA.
 
Z MENOJ NE KANIŠ TRATITI BESED ?!
ZA NAROD SEM NESREČA IN POGUBA ?!
VSAK STAVEK MOJ LAŽNIVI JE OBET,
NIKOLI URESNIČENA OBLJUBA ?
 
A TI LEVITE RAD BI MENI BRAL,
ODREJAL ETIKO IN PA PRAVILA ?
VES ČAS SI S TUJIM PERJEM SE BAHAL,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA.
 2013030_p1
LE KAJ HUDOBA VRAŽJA GOBEZDAŠ,
PREJEMAL NEZASLUŽENA PLAČILA ?!
MED OPICAMI PROSTOR SVOJ IMAŠ,
V PRAGOZD PRI PRIČI VRNI SE, GORILA.
 
POSLUŠAJ, NENASITNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT SI POD GLADINO,
PRIKRITA PAST JE TVOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIŠ V PLITVINO.
 
A JAZ DA SEM POŽREŠNI KROKODIL,
VSESKOZI VARNO SKRIT TAM POD GLADINO ?
PRIKRITA PAST JE MOJ ŽIVLJENJSKI STIL,
VOLILCE ZVABITI ŽELIM V PLITVINO ?
 2013031_p1
IN KAJ GRE TEBI, PREMETENCU V SLAST,
LE KAJ VOLILEC TVOJ SI NAJ OBETA ?
ZANIMATA TE MOČ IN PA OBLAST,
PRAV PRIDE VSAKA BONITETA.
 
PODTIKAL MI UGODNOSTI NE BOŠ,
ŽIVIM PRAV  SKROMNO IN NADVSE POŠTENO,
IN VSI VEDO, DA SEM BESEDA MOŽ,
NIKOLI ZAVRTLJIV KO TI, VRETENO.
 
RESNIČNO KOMAJ PREMAGUJEM SMEH,
KOT DA POSLUŠAL ČLOVEK BI MENIHA,
KI MU V ŽIVLJENJU ZADNJA STVAR JE GREH,
PRENEHAJ VENDAR TVEZITI, PAVLIHA… 
 2013032_p1

usc3Zijalo tedna

KAMELEONITIS INPOLITIS

Torej, bankrotirala se je svoje čase najmočnejša in najvplivnejša slovenska politična stranka, ki je pod dr. Janezom Drnovškom, pardon, Gregorjem Golobičem, praktično celo desetletje krojila usodo te države in njenih prebivalcev. V mislih imamo seveda LDS oziroma Liberalno demokracijo Slovenije. Pred kratkim so namreč sedež stranke obiskali rubežniki. Iskali so vrednejše predmete. Našli pa le ideologijo. Ta seveda nima nobene praktične vrednosti. Tako ni bilo več kaj zaseči, se pravi, zapleniti. Stranka se menda utaplja v dolgovih. Rubežniki odnesli zgolj nekaj stvari, ki so bile pravzaprav last evropskega poslanca Jelka Kacina, ki je stranki brezplačno odstopil v uporabo prostore svoje ljubljanske pisarne. Za liberalno demokratsko dediščino se tako nihče ne bo pobil. Razen, morebiti, rubežnikov. Bodi tako ali drugače, trenutni predsednik LDS je Tone Anderlič, ki bo najbrž moral odigrati vlogo pogrebca. Kar je po svoje tudi prav. Konec koncev je bil tudi predsednik nekdanje ZSMS kot strankine predhodnice. Če jo je povil, jo pa naj še zagrebe. Žaro bi lahko nosil Gregor Golobič. Venček pa Katarina Kresal. V slovo bi utegnil spregovoriti Jelko Kacin. Pravijo, da je odličen retorik. Kakorkoli že,vse ostale stranke so, na žalost, še precej žive. Mislim, živahne. Predvsem njihovi vodje oziroma predsedniki. Dokaj glasen je zadnje čase, recimo, predsednik Slovenske demokratske stranke, Janez Janša. Tako je aktualni vladi nedolgo tega dobronamerno predlagal, da čimprej zaprosi Bruselj za finančno pomoč. Možakarja bi kazalo poslušati. On že ve kaj govori. Oziroma kakšno dediščino je zapustil tistim, ki so prišli za njim. Za spremembo manj glasen je bivši predsednik Pozitivne Slovenije, Zoran Jankovič. Menda se nikakor ne more odločiti ali bi ponovno kandidiral za predsednika stranke. Snaha je bojda za, soproga pa proti. Zeta pa na žalost nima, da bi ga vprašal za mnenje. Še vedno mu ostane Milan Kučan. Ko smo že pri mnenjih, je treba povedati, da izvedenci psihiatrične stroke menijo, da je gradbeni tajkun Ivan Zidar sposoben za prestajanje zaporne kazni. Ampak arest mu ne diši preveč. Resnici na ljubo, le komu pa. Tako možakar še vedno ždi v psihiatrični bolnišnici Polje. Prištevni v umobolnicah, neprištevni na svobodi. Človeku se resnično lahko zmeša…
 Čodra
 

bratusekUŠČIPOV MINI INTERVJU  

Uščip: Halo, halo, gospa Bratušek…Gospa Alenka Bratušek..
Bratušek: Bratuškova na aparatu. Prosim.
Uščip: Kako ste kaj, gospa premierka ?
Bratušek: Ste pa našli trenutek, da me sprašujete po počutju.
Uščip: Iz vljudnosti pač.
Bratušek: K vragu še vljudnost. Jo sploh še kdo premore ?!
Uščip: Ja, res je ni v izobilju.
Bratušek: Seveda. Ste slišali kaj javno govori Janša ?
Uščip: Kaj konkretno ?
Bratušek: No, to, da je vlada opravilno nesposobna.
Uščip: Hja, z vladami res nimamo najbolj srečne roke.
Bratušek: Mi se trudimo po najboljših močeh.
Uščip: Pomembni so rezultati.
Bratušek: Tudi rezultati bodo prišli.
Uščip: Menda prihaja tudi trojka…
Bratušek: O tem boste pa morali vprašati gospoda Janšo.
Uščip: Zakaj pa njega ?
Bratušek:  On jih kliče.
Uščip: Ja,ja. Vaše delo je res stresno.
Bratušek: Ja. Včasih se cela tresem.
Uščip: No, pravzaprav smo imeli v mislih druge vrste stres.
Bratušek: Katerega ?
Uščip: Stresni test naših bank.
Bratušek: Ojoj, tam se bo pa tresel Jazbec.
Uščip: Tudi v stranki se menda trese.
Bratušek: V kateri stranki ?
Uščip: Ja, v vaši. V Pozitivni Sloveniji.
Bratušek: Naša stranka je zgrajena protipotresno.
Uščip: Kaj pa država ?
Bratušek: Sesula se ne bo.
Uščip: Napovedi za prihodnje leto niso nič kaj obetavne.
Bratušek: Preživeli bomo.
Uščip: Kdaj pride trojka ?
Bratušek: Lahko že jutri. Miza je pripravljena.
Uščip: Kakšna miza ?
Bratušek: Za poker…